תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

למען השם – פרק 21: לך תוכיח

התוכחה היא אחת מתרי"ג מצוות, וביקורת היא לא בגידה, אלא הזדמנות ללמוד. הרב ד"ר דניאל הרטמן ודב אלבוים חושבים שאת הימים האלה נוכל לצלוח דווקא אם נשכיל לאסוף לנו מבקרים
הרב ד"ר דניאל הרטמן הוא נשיא מכון שלום הרטמן, ומנהל פרויקט iEngage. הוא בנה וייסד תוכניות לימוד מקיפות בתחומי החינוך, ההכשרה וההעשרה לחוקרים, מחנכים, רבנים ומנהיגים דתיים וחילוניים בישראל ובצפון אמריקה. הוא מסאי, בלוגר, ומרצה בעל שם, שעוסק, בין היתר,  בפוליטיקה הישראלית, ביהדות, ובקהילה היהודית. להרטמן תואר דוקטור לפילוסופיה יהודית מהאוניברסיטה העברית, תואר שני לפילוסופיה מדינית מאוניברסיטת ניו יורק, תואר שני בלימודי דתות מ-Philadelphia, Temple University והסמכה לרבנות ממכון שלום הרטמן. הוא מחברו של הספר

דב אלבוים

להאזנה בספוטיפיי:

 

להאזנה באפל:

"בשבעה באוקטובר היהודים היו הקרבנות. יהודים כקרבנות זה דבר מאוד נוח, ובאופן די גורף בממשלות העולם כולם הבינו שהמלחמה שיצאנו אליה צודקת, ושצריך לתמוך בישראל. אבל מעל 150 ימים אל תוך המלחמה התשנתה האמירה באופן גורף. ואפילו הנשיא ביידן התחיל לדבר בקול אחר."

בתיאור הדברים הזה פתח הרב ד"ר דניאל הרטמן את הפרק החדש בהסכת "למען השם" עם דב אלבוים הפרק הוקדש לשאלת הביקורת, ולקושי שלנו כחברה לקבל ביקורת מבחוץ מבלי לייחס לה "שנאה", ואנטישמיות.

האם ביקורת היא חשובה? האם אפשר ללמוד עליה משהו ממצוות התוכחה האמורה בתורה?

למען השם – פרק 20: "לא אשמים, כן אחראים"
למען השם – פרק 19: "מה כדאי ללמוד מהחרדים?"
למען השם – פרק 18: "מי מפחד מהרמדאן?"

אלבוים הצביע על האירוניה בעובדה שישראלים ידועים בכך שהם לא מנומסים כשהם משמיעים ביקורת, הם אוהבים להשמיע ביקורת, ויודעים להשמיע ביקורת.

 

צילום: Phil Roeder
צילום: Phil Roeder

"מצד שני, ככל שאנחנו אוהבים להשמיע ביקורת," אמר אלבוים, "כך אנחנו הישראלים שונאים לקבל ביקורת, ולשמוע ביקורת. ולא רק ברמה הלאומית, גם ברמה האישית, ישראלים לא יודעים לקבל ביקורת."

בתגובה ציין הרטמן כי דווקא התורה שלנו לא מחמיצה שום הזדמנות להעביר ביקורת על עם ישראל, ועל דמויות בעם: "מהספר שלנו היינו מצפים לקבל קצת נחת," אמר. "קצת צנזורה. לא כל כישלון חייבים להדהד – אבל זה כאילו בתורה לא רוצים לדלג ולו על כישלון אחד!"

הרטמן שומע בזה מסר: "ביקורת היא ערך. והתורה אפילו הפכה את זה לאחת מהמצוות: 'לא תשנא את אחיך בלבבך. הוכח תוכיח את עמיתך, ולא תישא עליו חטא'."

אלבוים שיתף בזכרונות שלו מימיו בעולם הישיבות: "המיתוס תמיד היה שאנחנו, תלמידי הישיבות, משתמשים בשכל שלנו, שואלים שאלות וחוקרים, וגם אם האדם הכי גדול מבחינתנו אומר משהו שאנחנו לא מסכימים איתו – אנחנו מוציאים את זה החוצה ומרשים לעצמנו להגיד לו את זה בפני אלף תלמידים."

"קבלת ביקורת היא מהות החוויה של תלמוד תורה," אמר הרטמן. "זה מה שחברותא עושה. אבל הבעיה שלנו היום היא שאנחנו כל כך שבטיים, עד שכל ביקורת הופכת לביקורת 'מבחוץ'. בשביל להישמע, ביקורת חייבת להגיע מבפנים."

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics