תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

"המחאה צריכה לשאוף להשפיע על דעת הקהל, ולהיזהר מלהרחיק אותו"

ד"ר אריאל פיקאר התראיין להסכת "קשת אנושית" ושירטט את מפת הזהויות היהודיות שהביאו אותנו לשבר הנוכחי בארץ. הוא המליץ לראות בו מומנטום חיובי, שמחייב את כל הצדדים לעבוד על החיבורים ביניהם
אריאל פיקאר, אהוד שפייזר
ד"ר אריאל פיקאר הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. פיקאר שימש בעבר כמנהל מרכז קוגוד והיה אחראי על ארגון סמינרי המחקר, על סיוע בתוכניות מחקר אישיות ועל קליטתם ושילובם של חוקרים חדשים. למכון הרטמן הוא הגיע כחוקר צעיר בשנת 2001. במשך השנים עסק במחקר והוראה בתוכניות המכון השונות. בשנים 2009 – 2018 שימש כמנהל החינוכי של תוכנית "בארי" במכון הרטמן. אריאל פיקאר הוא בוגר ישיבת הר עציון, שם

אהוד שפייזר

לקראת השנה החדשה, ולאור המחלוקות הציבוריות החריפות שמלוות את החברה בישראל כבר קרוב לתשעה חודשים, מנחה הפודקאסט "קשת אנושית", אהוד שפייזר, נפגש עם ד"ר אריאל פיקאר, וניסה לברר איתו – האם הציבור החילוני והציבור החרדי והציוני-דתי בישראל התרחקו זה מזה עד לנקודה שכבר אי אפשר יהיה להפגיש בין שני הקהלים? או שמא המחלוקות העזות טומנות בתוכן סיכוי להידברות עתידית ולניסוח חוזה חדש בין המדינה לבין אזרחיה?

פיקאר דיבר בגילוי לב על התחושה שמא "לא מצליח במשימת חייו", שתמיד הייתה דווקא גישור בין חילונים ודתיים, בין יהדות לדמוקרטיה, ובין מסורת למודרניות במדינת ישראל.

לנוכח התסכול הזה, פיקאר מציע להתייחס למה שקורה עכשיו בישראל כאל שלב מעבר, תהליך חיובי שבו "עברנו ממצב של הישרדות, לימים שבהם – בתוך היציבות היחסית של המצב המדיני, הבטחוני והכלכלי של מדינת ישראל – אנחנו מתפנים לבירור שאלות מהותיות: יחסי דת ומדינה, זהות יהודית, ושאלות של זהות יהודית ודמוקרטיה.

"באשר למחאה, צריך להיזהר מצעדים שמעוררים אנטגוניזם. כי יש לזכור: המטרה של מחאה איננה רק להעיד על עמדה מסוימת, אלא להשפיע גם על דעת הקהל. וצריך כל הזמן לבדוק שהמחאה ממשיכה להזיז אנשים לכיוון המרכז. צריך להיזהר שלא לאבד את המומנטום ולהרחיק את הציבור היותר פסיבי, היותר שקט."

בשיחה עלו גם סוגיית ההתחרדות בקרב ציבור חובשי הכיפות הסרוגות, היות הדמוקרטיה חלק מה"גֵן" היהודי, וכיצד, בעצם, החל גלגולה החילוני של היהדות?

האזינו לפרק המלא.

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics