/ המרכז ליהדות ומדינה

הפרשה והשבוע: אחרי מות – עם הריבונות באה האחריות

יש הרבה איסורים בתורה, אבל איסור לעשות משהו כי עמים אחרים עושים אותו, זה נדיר. מדוע היה צורך להזהיר אותנו לבל נעשה כמעשיו של עם שמעולם לא הכרנו, ועל ארצו אנחנו אמורים להשתלט ככובשים?
תני פרנק הוא מנהל המרכז ליהדות ומדינה מבית מכון שלום הרטמן. קודם לתפקידו במכון הוא שימש כראש תחום דת ומדינה בתנועת "נאמני תורה ועבודה", שם קידם שינויי מדיניות בתחום הסטטוס קוו בענייני דת ומדינה בישראל. בה בעת הוא היה אחד המנהלים המייסדים של עמותת "יהדות לכולנו", יוזמה שהתמקדה בחיזוק של שירותי דת חלופיים – כדוגמת בתי הדין הפרטיים "גיור כהלכה" וארגון הכשרוּת של צֹהר. בין השנים  2013 ל-2015 עבד עם ח"כ האלוף (במיל') אלעזר שטרן בתור

@shalomhartmaninst

ממתי יש מצווה לא לעשות מה שאחרים עושים? ואיך זה קשור למלחמה? תני פרנק עם "הפרשה והשבוע" - אחרי מות #פרשתהשבוע #פרשתאחרימות הרטמן חרבות ברזל

♬ סאונד מקורי - מכון הרטמן - מכון הרטמן

 

כשהייתי ילד, אמא שלי היתה אומרת לי: לא כל מה שאחרים עושים אתה צריך לעשות.

נזכרתי בזה, כשקראתי בפרשת אחרי מות את ההזהרה: "כְּמַעֲשֵׂה אֶרֶץ מִצְרַיִם אֲשֶׁר יְשַׁבְתֶּם בָּהּ לֹא תַעֲשׂוּ וּכְמַעֲשֵׂה אֶרֶץ כְּנַעַן אֲשֶׁר אֲנִי מֵבִיא אֶתְכֶם שָׁמָּה לֹא תַעֲשׂוּ."

יש הרבה איסורים בתורה, אבל איסור לעשות משהו כי עמים אחרים עושים אותו, זה די נדיר. ולא סתם עמים: כאלה שחיינו בתוכם, או שנחיה לצדם.

את ההזהרה לגבי מצרים עוד אפשר להבין: היינו מיעוט נרדף, ואנחנו צריכים להשתחרר מהתודעה הזאת. אבל למה להזהיר מכנען? מקום זר, שצפוי להיכבש על ידינו?

אלא שמעשה ארץ כנען זו הזהרה לריבון: גם כשתהיו ריבונים ותשלטו בארצכם, אתם צריכים לשמור על החוקים ועל המוסר היהודי. אל תשכחו שהאחריות היא בידיכם.

מסר שכזה צריך להנחות אותנו תמיד. בטח בימים של מלחמה, ודילמות מוסריות גדולות.

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics