אז מהו אלוהים בשבילכם? דמות מיטיבה? משגיחה? האם יצא לכם לומר פעם "כל מה שה' עושה – לטובה"? תפיסה זו של אלוהים היא התפיסה השלטת בקרב מאמינים וכופרים כאחד. גם מי שאינו מאמין, מניח שהאל הוא דמות מיטיבה, המספקת למאמין בטחון. כך עולה גם מחלקים נרחבים במקרא.
לאורך המקרא כולו אלוהים מתערב בטבע ובהיסטוריה לטובת בחיריו: פוקד עקרות, רופא חולים, מכה באויבים, קורע את הים… המשורר בספר תהלים מביע בטחון בכך שה' יושיע אותו ויגאל אותו מיסוריו, וספרות החכמה רואה בייסורי הצדיק אקט חינוכי הנועד לטובתו של האדם.
ואולם, ספר איוב מעמיד סימן שאלה גדול על הנחות אלה. בעוד רעיו של איוב מציגים את התפיסה המקובלת של האל, איוב, במצוקתו, מערער על כמה מאמיתות היסוד של תפיסת האלוהים במקרא. איוב תוהה האם אלוהים פועל מתוך מוטיבציה חיובית, האם יש אלמנט מוסרי בפעולותיו, ומעלה את האפשרות שאלוהים פועל מתוך תאוות כוח ושליטה.
בשיעור זה נבחן את אחת הפסקאות הבולטות המערערות על התפיסה המיטיבה של אלוהים, נעמיק בטענותיו של איוב, ונשאל כיצד ייתכן שפסקאות חריגות אלו נכללו במקרא.
סרטון זה הוא חלק מהסדרה הראשונה של "חמש על חמש" – פרויקט שבו חמישה חוקרות וחוקרים ממכון הרטמן מתעמקים בנושא אחד. סדרה זו עוסקת בפרקים חתרניים במקרא. צפייה מעשירה ומהנה!