/ תוכנית בארי

קוראים שמיטה – אוסף שיעורים בנושא שנת שמיטה

שיעורים בתרבות ישראל בהשראת רעיון השמיטה

קוראים שמיטה

וְשֵשׁ שָנִים, תִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָ; וְאָסַפְתָּ, אֶת-תְּבוּאָתָהּ.
וְהַשְּבִיעִת תִּשְמְטֶנָּה וּנְטַשְתָּהּ,
וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ.
(שמות כג, י–יא)

רשימת השיעורים

1. שמיטת חובות
2. שמיטת חובות: פרוזבול
3. ריחוק לצורך קרבה: שמיטה כגעגוע לאדמה
4. שמיטה כפסק זמן בחיים
5. שמיטה וצדק חברתי
6. אחיך האביון: על סולידריות ועזרה לזולת
7. על שמיטה ורכושנות
8. עת לשמוט ולתקן


 

על סדרת שיעורי "קוראים שמיטה"

השיעורים נכתבו לקראת שנת הלימודים תשע"ה שבה חלה שנת שמיטה, והותאמו מחדש לשנת תשפ"ב.

מצוות השמיטה בתורה חייבה כל חקלאי בארץ ישראל לנטוש את שדהו אחת לשבע שנים, להפקיר את פירותיו, לתת לאדמה מנוחה ולאפשר לכל אדם (ואף לבהמות) להיכנס לשדה וליטול מברכת האדמה. כמו כן, בסופה של שנה זו, גם צריכים להימחק החובות הכספיים, וכך האנשים קיבלו הזדמנות להתחלת מחזור כלכלי חדש.

מצוות השמיטה במתכונתה המקראית וההלכתית מציבה בפנינו אידיאל אוטופי המגלם בחובו רעיונות וערכים רוחניים, תרבותיים וחברתיים נעלים: ערכים של שוויון, צדקה וצדק חברתי, חשבון נפש ביחסינו לאדמה, לסביבה וליקום, קריאה להרפיה-שמטיה ממרוץ החיים והעבודה, ופנייה למנוחה ולפיתוח חיי הרוח והתרבות.

אנו, ב"תכנית בארי", מאמינים ששנת השמיטה עשויה להיות הזדמנות חינוכית ומעוררת השראה לדיון ולבחינת ערכים אנושיים וחברתיים אלו כתשתית רעיונית ל"תיקון עולם" ולביסוסה של חברה שוויונית וצודקת בישראל.

שנת השמיטה מפחיתה מן המתח של ההישגיות הכלכלית, ומן העוול שבפערים הכלכליים-חברתיים. השמיטה היא הזדמנות להתבונן בעצמנו ובסובב אותנו, להתעשר ברוח, להפנים את החירות והחופש, להתחדש.

לקראת שנת הלימודים הקרובה פיתחנו, במסגרת "תכנית בארי", סדרת למידה מקוונת בת שבעה נושאים בהשראת רעיון השמיטה. מטרת השיעורים לעודד שיח ערכי בהשראת מצוות השמיטה. השיעורים יבחנו את הנושא משלוש נקודות מבט – מעגלים:

  1. המעגל האישי, שעניינו הצורך במנוחה ועצירת שטף החיים, שנת השמיטה כהזדמנות לשבתון רוחני-תרבותי ועוד;
  2. המעגל החברתי שבמרכזו סוגיות של צדקה, צדק ושוויון;
  3. המעגל הסביבתי במסגרתו נברר את היחס לאדמה, ערכי הקיימות והאקולוגיה ועוד.

השיעורים משלבים לימוד מקורות עם הצעות מעשיות, בבחינת 'גדול תלמוד שמביא לידי מעשה'. במסגרת השיעור התלמידים יזמו פרויקטים חברתיים או פעולות שונות ליישום הרעיונות והערכים שנדונו בשיעורים.

השיעורים בנויים במתכונת מודולרית, המאפשרת גמישות פדגוגית ובחירה בין הוראה של השיעורים כסדרם, או הוראת שיעורים בודדים לפי שיקול הדעת של המורה.

השיעורים מיועדים לתלמידי חטיבת הביניים בבתי הספר הממלכתיים וחלקם מתאימים להוראה גם לתלמידי החטיבה העליונה. השיעורים כוללים חומרים אודיו-ויזואליים, ומיועדים להוראה באמצעות לוח חכם או מחשב/טבלט אישי. המקורות לשיעור ניתנים להורדה והדפסה.

חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics