תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

הרהורים על ליברליזם, זהות ומסורת – בעקבות האירועים בתל אביב ביום כיפור

קיים מתח מובנה בין המסורות הליברליות לבין אלה הלא-ליברליות. איך חברה אזרחית מתמודדת עם זה? הרווח הגדול מאירועי החודשים האחרונים הוא שהם הצמיחו בישראל אזרחות טובה ועמוקה יותר
פרופ' אבי שגיא הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. הוא מלמד במחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, שבה ייסד וניהל שנים ארוכות את התוכנית ללימודי פרשנות ותרבות. תוכנית זו היוותה חידוש ופריצת דרך בתחום הלימודים הבין-תחומיים בארץ ובעולם. הוא עורך את סדרת הספרים "פרשנות ותרבות" ומכהן כעורך של כתב העת תרבות דמוקרטית (עם חנן מנדל וידידיה שטרן). הוא אחד מארבעת מנסחי מסמך רוח צה"ל וחבר אקדמי בוועדות הפטור מטעמי מצפון.

11

פרופ' אבי שגיא התארח בערוץ "באים אל הפרופסורים" של אלכס צייטלין, ודיבר על משמעות אירועי יום הכיפורים האחרון בתל אביב.

בהרצאותו מיפה את הנחות היסוד המכוננות את התפיסה הליברלית, והתייחס באופן מיוחד לזיקה (או להיעדר הזיקה) בין פלורליזם לסובלנות: "פלורליזם, משמעו אינה סובלנות. מפני שעמדה סובלנית פירושה – 'אני יודע את האמת ואת הנכון, אבל אני מוכן לסבול את "הטעות'". סובלנות התפתחה במדינות שבה היתה תפיסה שיש אמת, והיא דתית בדרך כלל.

"אבל גם תרבות ליברלית לא יכולה להיות בנויה על עמדה של סובלנות מעין זו. אל לה לפנות לאדם הדתי כאלה מי שיש 'לסבול' את עמדותיו. הנחת יסוד של פלורליזם לא יכולה להיות שגם הצד השני הוא פלורליסט. יש תרבויות שלא יכולות להניח את הנחות היסוד של הפלורליזם."

שגיא מאמין שאחד הרווחים הגדולים של ההתמודדות היום הוא שידוד מערכות, שיביא לכך שנמצא את עצמנו באזרחות טובה יותר ועמוקה יותר:
"אופק התקווה הוא עצום, ודווקא יום הכיפורים הזה הראה זאת: האזרחים רגישים וערניים."

מוזמנים ומוזמנות לצפות בהרצאה, שהועברה בשידור ישיר.

 

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics