תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

לכאורה, מחכים לפשרה בעניין שינויי חקיקה. בפועל – מחוקקים לנו חוקים מאחורי הגב

הוועדה למינוי שופטים - ואפילו הרפורמה המשפטית כולה - אינם חזות הכל: כנס הקיץ של הכנסת מתקיים ומתקדם, ונחקקים בו חוקים שמשפיעים עמוקות על סוגיות של יהדות ומדינה, ועל זכויות האזרחים כאן
תני פרנק הוא מנהל המרכז ליהדות ומדינה מבית מכון שלום הרטמן. קודם לתפקידו במכון הוא שימש כראש תחום דת ומדינה בתנועת "נאמני תורה ועבודה", שם קידם שינויי מדיניות בתחום הסטטוס קוו בענייני דת ומדינה בישראל. בה בעת הוא היה אחד המנהלים המייסדים של עמותת "יהדות לכולנו", יוזמה שהתמקדה בחיזוק של שירותי דת חלופיים – כדוגמת בתי הדין הפרטיים "גיור כהלכה" וארגון הכשרוּת של צֹהר. בין השנים  2013 ל-2015 עבד עם ח"כ האלוף (במיל') אלעזר שטרן בתור

אחד הצעדים החשובים של המחאה נגד המהפכה המשפטית היה להפנות זרקור לצעדי חקיקה ושינויי מדיניות המנוגדים לערכים ליברליים וליהדות ליברלית, אשר נכנסו להסכמים הקואליציוניים ומחכים שהמהפכה תסלול להם את הדרך לחקיקה סופית ובטוחה, ללא חשש בג"ץ. מקובל לחשוב שאותם צעדי חקיקה מחכים לתורם, אחרי שתתבהר התמונה.

רק שזה לא עובד ככה: מסך העשן של בית הנשיא מסתיר מעיני הציבור את המתרחש בפועל. כנס הקיץ של הכנסת מתקיים ומתקדם, ואף על פי ששינויי חקיקה מסויימים מחכים להפשרה, חברי הקואליציה, בעיקר המנוסים ביותר שבהם – מהמפלגות החרדיות – אינם מוותרים על יישום ההסכמים הקואליציוניים.

הנה כמה נושאים שהתקדמו בחודשיים האחרונים בלבד: בוטל בחקיקה הנוהג של מתן דרכון לעולה עם הפיכתו לאזרח; מקודמת בהליך מהיר הצעת חוק להחלשת הרשויות המקומיות במינוי רבנים מקומיים ופתיחת פתח למינוי של מאות רבנים ביישובים ובשכונות ברחבי הארץ; מתקדמת החקיקה להארכת הכהונה של הרבנים הראשיים הנוכחיים ולדחיית הבחירות לרבנות למועד בלתי ידוע; נערך דיון בקבינט החברתי־כלכלי שבו דרשו חברי ממשלה חרדים לעצור את עבודות הרכבת בשבת

חלק מהצעדים נשמעים מינוריים, אך הם צעדים משלימים המכינים את התשתית ליישום מלא של ההסכמים הקואליציוניים על שלל סעיפיהם. חלקם הם בוודאי לא קטנים.

קחו את התיקון לחוק הדרכונים כדוגמה. עוד בזמן המשא ומתן הקואליציוני נחשף הרצון של כמה מפלגות בקואליציה לצמצם את חוק השבות ולפגוע בהיקף העלייה לישראל. חוק הדרכונים הוא שלב בדרך הזו; הוא מחליש את אזרחותם של זכאי חוק השבות וקובע כי הם אמנם יוכלו להיות אזרחים, כל עוד חוק השבות לא תוקן, אך אזרחים על תנאי ללא דרכון.

אם היה רצון להחיל הליך אזרוח מדורג כמו במדינות מתוקנות רבות, היה בכך היגיון מסוים, אך זה אינו המצב. החוק רק פוגע ביכולתם של אזרחים לצאת מישראל ולחזור אליה, גם אם מרכז חייהם נשאר במדינה, רק כי הם בגדר עולים.

גם חוק הרבנים המקומיים אינו מכה קלה בכנף.

מדובר בחוק המעוגן בסעיף בהסכם הקואליציוני עם ש"ס, שנועד להכפיף את הרבנים המקומיים כוצם לרבנות הראשי, כולל מעורבות ישירה בהליך בחירתם. מדובר בחלק מהמאבק של הממשלה ברשויות המקומיות, בהמשך ישיר למאבק הרשויות בקרן הארנונה שהוקמה בחוק ההסדרים.

הבונוס פה הוא שמדובר בד בבד בחיזוק מונופול הרבנות ובהשתלטות מוחלטת של המפלגות החרדיות על מינוי רבנים בערים, במושבים, בקיבוצים ובשכונות.

הצעדים האלה מוכיחים שאי אפשר לשבת בצד ולחכות לתוצאות מבית הנשיא. הוועדה למינוי שופטים, ואפילו השינויים כולם במערכת המשפט, אינם חזות הכל.

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics