רק שזה לא עובד ככה: מסך העשן של בית הנשיא מסתיר מעיני הציבור את המתרחש בפועל. כנס הקיץ של הכנסת מתקיים ומתקדם, ואף על פי ששינויי חקיקה מסויימים מחכים להפשרה, חברי הקואליציה, בעיקר המנוסים ביותר שבהם – מהמפלגות החרדיות – אינם מוותרים על יישום ההסכמים הקואליציוניים.
הנה כמה נושאים שהתקדמו בחודשיים האחרונים בלבד: בוטל בחקיקה הנוהג של מתן דרכון לעולה עם הפיכתו לאזרח; מקודמת בהליך מהיר הצעת חוק להחלשת הרשויות המקומיות במינוי רבנים מקומיים ופתיחת פתח למינוי של מאות רבנים ביישובים ובשכונות ברחבי הארץ; מתקדמת החקיקה להארכת הכהונה של הרבנים הראשיים הנוכחיים ולדחיית הבחירות לרבנות למועד בלתי ידוע; נערך דיון בקבינט החברתי־כלכלי שבו דרשו חברי ממשלה חרדים לעצור את עבודות הרכבת בשבת
חלק מהצעדים נשמעים מינוריים, אך הם צעדים משלימים המכינים את התשתית ליישום מלא של ההסכמים הקואליציוניים על שלל סעיפיהם. חלקם הם בוודאי לא קטנים.
קחו את התיקון לחוק הדרכונים כדוגמה. עוד בזמן המשא ומתן הקואליציוני נחשף הרצון של כמה מפלגות בקואליציה לצמצם את חוק השבות ולפגוע בהיקף העלייה לישראל. חוק הדרכונים הוא שלב בדרך הזו; הוא מחליש את אזרחותם של זכאי חוק השבות וקובע כי הם אמנם יוכלו להיות אזרחים, כל עוד חוק השבות לא תוקן, אך אזרחים על תנאי ללא דרכון.
אם היה רצון להחיל הליך אזרוח מדורג כמו במדינות מתוקנות רבות, היה בכך היגיון מסוים, אך זה אינו המצב. החוק רק פוגע ביכולתם של אזרחים לצאת מישראל ולחזור אליה, גם אם מרכז חייהם נשאר במדינה, רק כי הם בגדר עולים.
גם חוק הרבנים המקומיים אינו מכה קלה בכנף.
מדובר בחוק המעוגן בסעיף בהסכם הקואליציוני עם ש"ס, שנועד להכפיף את הרבנים המקומיים כוצם לרבנות הראשי, כולל מעורבות ישירה בהליך בחירתם. מדובר בחלק מהמאבק של הממשלה ברשויות המקומיות, בהמשך ישיר למאבק הרשויות בקרן הארנונה שהוקמה בחוק ההסדרים.
הצעדים האלה מוכיחים שאי אפשר לשבת בצד ולחכות לתוצאות מבית הנשיא. הוועדה למינוי שופטים, ואפילו השינויים כולם במערכת המשפט, אינם חזות הכל.
סוגיות יהדות ומדינה נמצאות תדיר בתוכנית העבודה השוטפת של גורמים בכירים בקואליציה, ויש למקד גם בהן את ההתנגדות.
- המאמר פורסם לראשונה ב"ישראל היום".