תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

חנוכה "פה" ו"שם": שני סיפורי חג שונים בשתי תרבויות יהודיות מודרניות

הדלקת נרות, סופגניות ומשחקי מזל - חנוכה אולי נראה דומה בכל מקום, אבל המשמעויות שלו משתנות מזמן לזמן וממקום למקום, ואפשר ללמוד ממנו, שבעידן המודרני יש אינספור דרכים להיות יהודים
פרופ' חזקי שוהם הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. כמו כן הוא מרצה בתוכנית הבין-תחומית ללימודי פרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן. בין פרסומיו: "מרדכי רוכב על סוס: חגיגות פורים בתל אביב ובנייתה של אומה חדשה" בהוצאת אוניברסיטאות בר אילן ובן-גוריון (2013), וכן Israel Celebrates: Festivals and Civic Culture in Israel (Brill, 2017).

11

חנוכה שאנו רגילים לחגוג היום עבר שינויים לא מעטים לאורך הדורות. אבל המהפכה הגדולה יותר של החג התרחשה במאה הקודמת. וליתר דיוק, שתי מהפכות התרחשו בשתי תרבויות יהודיות שונות.

הראשונה היא תרבות האמנציפציה שנוצרה באירופה ומשגשגת כיום בצפון אמריקה – שם תפס חנוכה מקום מרכזי יותר ויותר, בגלל התחרות עם חג המולד המתמסחר. גם חנוכה הלך והתמסחר במהירות, והורים בארצות הברית נוהגים, למשל, לתת לילדים מתנות כל לילה, במשך שמונת ימי החג, כדי להוכיח ש"עדיף" להיות ילד יהודי.

התרבות היהודית השנייה ששינתה את החג היא היישוב היהודי בארץ-ישראל: כאן התפרש החג כמאבק לאומי לחירות, והסמלים והסיפורים של החג הפכו להיות אתוסים ציונים מכוננים.

פרופ' חיזקי שוהם מסביר איך בכל אחת משתי התרבויות היהודיות המודרניות הללו הפך חנוכה מחג שהיה מינורי יחסית, לחג מרכזי בלוח השנה היהודי.

מוזמנים ומוזמנות לצפות בסרטון.

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics