"אנחנו שחקנים בתוך תסריט שקורה עכשיו, והסיפור שאנחנו מספרים מעצב את הזהות שלנו. אנחנו צריכים לקחת אחריות, ולא לתת לאחרים להחליט בשבילנו עכשיו מה הסיפור שלנו", כך אמרה סגנית נשיא מכון שלום הרטמן, רונית הד, בפאנל בערוץ כאן 11, שנערך בפסח. היא דיברה על האופן שבו סיפור מעצב זהות, ועל ההזדמנות שיש בפנינו עכשיו.
"כל המהות של ליל הסדר זה לספר את הסיפור שלנו כעם, אבל אנחנו עכשיו בתוך הסיפור עצמו. כלומר, זה לא שאנחנו זוכרים את יציאת מצרים, שזה סיפור שכבר היה ולכן גם אפשר לפרש אותו בכל מיני כיוונים – יש כאלה שמספרים על היציאה מעבדות לגאולה, יש כאלה ששמים את הדגש על התפקיד של אלוהים, שרק הוא הוציא את ישראל ממצרים, ולא מלאך ולא שליח וכן הלאה… אבל אנחנו עכשיו נמצאים קודם כל עמוק בתוך החוויה. בחוויה של 'בכל דור ודור'.
"במהלך ההיסטוריה אנחנו רואים איך הסיפור של היותנו קורבן והיותנו עם נרדף עיצב את הזהות היהודית והישראלית, ואגב יש על כך גם מאמר נפלא של ד"ר תומר פרסיקו בגיליון אופקים האחרון, שמדבר על איך שבעה באוקטובר הוסיף אותנו כעוד חוליה בשרשרת הזאת של ההיסטוריה היהודית, של להיות קורבן.
"אבל יש לנו בחירה עכשיו… משפחות החטופים עשו בחירה שיש בה המון כוח והמון עוצמה – בחירה שלא מדברת על קורבנות אלא על לקיחת אחריות, לא מדברת על להיות נרדפים אלא על להיות עם שדואג לכולם, שמדברת על סולידריות וערבות הדדית. לדאוג שכל אחד ואחת מאיתנו ירגישו בטוחים במדינה הזאת. וזה האתגר שאנחנו נצבים מולו היום כחברה. לא רק על איך אנחנו זוכרים את העבר, אלא איך אנחנו עכשיו בונים ומעצבים את הסיפור שלנו באופן שיבנה גם את העתיד שלנו כאן."
בהמשך הפאנל התייחסה הד גם לאופן שבו אנחנו תופסים את המאבק המתמשך עם הפלסטינים, ועם שאר האויבים של מדינת ישראל. היא הביעה עמדה בוטחת כי יש לחתור בעתיד לאפשרויות אחרות, מדיניות באופיין. דבריה המלאים – בסרטון שבראש העמוד.