/ מן הבארות | من الآبار

סולדיריות בסיסית: לשמור על החברה הרב תרבותית בישראל, גם בקורונה

יהודים, ערבים, חילונים, דתיים וחרדים – אם המתחים הקבועים בין הקבוצות האלה לא הספיקו, משבר הקורונה הפך אותם למשמעותיים יותר. כנס "מן הבארות" נדרש לאתגר
משמאל למעלה, בכיוון השעון: ד"ר נעמי פרל, יפה בניה, איתי יבין, אמאני ג'זאר, עולה נג'מי
משמאל למעלה, בכיוון השעון: ד"ר נעמי פרל, יפה בניה, איתי יבין, אמאני ג'זאר, עולה נג'מי

משבר הקורונה המתמשך עורר מחדש שאלות על הערבות ההדדית בין הקהילות השונות בחברה הישראלית, ומחשבות על האחריות והמחויבות של כל יחיד ויחידה לקהילתם ושל כל קהילה לחברים בה. מציאות זו הייתה הרקע לכנס השנתי הראשון לשנת 2021 של תוכנית "מן הבארות", שנערך תחת הכותרת "אתגרי הסולידריות בחברה רב-תרבותית".

150 אנשי ונשות חינוך וקהילה מכל הארץ, יהודים וערבים, השתתפו בכנס המקוון שצולם ושודר ממכון הרטמן בירושלים לכל קהילת "מן הבארות" ולאורחים נוספים שביקשו ללמוד, לשוחח, לשתף ולחלום. את הכנס הובילו והנחו מנחות מצוות "מן הבארות".

11

מנהל התוכנית, איתי יבין, פתח את הכנס בשאלה שזימנה לנו תקופת הקורונה: מי זו החברה הישראלית – חברה של "אנחנו או הם" או חברה של "אנחנו והם"? הוא הדגיש את היותנו רקמה אנושית אחת – אם אדם משתעל ביישוב אחד, אדם ביישוב שני מושפע. אם אדם מתנהל בחוסר אחריות ביישוב אחד, אדם ביישוב שני נפגע.

לאחר מכן נערך פאנל של שלוש נשים מנהיגות מקבוצות שונות בחברה הישראלית: ד"ר נעמי פרל, עולה נג'מי, ויפה בניה שייצגו את הקול החרדי, הערבי, והמסורתי-מזרחי. הן הציגו את העמדות, האתגרים והביטויים השונים לסולידריות, חשפו את המשתתפים לקולות ולנקודות מבט פחות מוכרות ועוררו אותם למחשבה.

כמיטב המסורת של התוכנית, הכנס כלל לימוד מארונות הספרים של המסורות השונות. הלימוד הציג את גישת המקורות התרבותיים לשאלות ערכיות הקשורות לסולידריות וליחס לאחר. במהלך הלימוד הוצף הפער בין האוטופיה ברוח "ואהבת לרעך כמוך", שנמצאת בכל המסורות, למול המציאות החברתית השסועה והמתוחה שקיימת בין "השבטים" השונים המרכיבים את החברה הישראלית.

הלימוד הזמין את משתתפי התוכנית להעלות ולדון בשאלות ערכיות רבות הקשורות למתח שבין היחיד והקהילה, ובין הפרט והכלל. בדיון התברר היחס בין חובתנו כלפי עצמנו, חובתנו כלפי הקבוצה שאליה אנו משתייכים, חובת הקהילה כלפינו, וכן חובתנו כלפי כלל הציבור.

בסיום הכנס התקיים מופע הומוריסטי עם הקומיקאית הדו-לשונית נעם שוסטר אליאסי, שהצליחה לגשר בין שני העולמות באמצעות הומור חד ומושחז, ולתאר באמצעות סיפור חייה את שבירת הגבולות "השבטיים" בממדים רבים.

המגוון הרב תרבותי בישראל הוא מציאות חיינו. אנו מאמינים שבעשייה חינוכית ניתן לקדם חיים בחברה סולידרית שתכבד את ההבדלים התרבותיים ותאפשר את שימור הייחוד של כל קבוצה ביחד המשותף.

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics