ערב פסח תש"ף נפגשו נשיא מכון הרטמן, הרב ד"ר דניאל הרטמן, ותהלה פרידמן לשיחה על החירות, בהנחייתו של הרב דב אלבוים. מה
מעמדה של חירות אישית מול חירות לאומית? מתי עמדה עבורם החירות למבחן? והאם בכלל אפשר לדבר על חירות בפסח השנה?
במהלך השיחה סיפרה פרידמן כי עבורה, החירות מזוהה עם אירוע בעל גוון פמיניסטי בנעוריה, כשנעמדה מול קהל ואמרה את שעל ליבה. הרב ד"ר דניאל הרטמן אמר כי בעיניו החירות כיום היא בחירתו של האדם והאחריות שהוא מקבל על הערכים שהוא מביא לשיח הציבורי.
צפו בפאנל המלא:
דברים שאמר הרב ד"ר הרטמן בפאנל:
"אני חושב שברגעים האלו, שבהם החירות מצטמצמת, אנחנו מסוגלים להתעמק יותר ב'מהי המשמעות הכי מרכזית של החירות שלי?' ואין ספק שאני לא בן-חורין. ואין ספק שבתקופה הזאת הרבה מהחירויות שלי, היכולת לבחור בין א' ל-ב' מצטמצמות.
"אבל יש היגד אצל חז"ל, שרק בימים האחרונים הבנתי אותו באופן אחר ממה שהבנתי אותו כל חיי: 'אין לך בן-חורין אלא מי שעוסק בתורה'. אני תמיד חשבתי שאין לך בן-חורין אלא… זה לא מישהו שמקיים את התורה, זה מי שעוסק בתורה, אני בן-חורין אם אני יכול לקחת, או לבחור, את הערכים שהם מרכזיים בשבילי.
"אז יכול להיות שעכשיו אני לא יכול לנסוע, ויכול להיות שעכשיו יש יותר פחד, שמשעבדים אותי, אבל אני יכול לקחת אחריות על איך שאני מתנהג ברשות הרבים. יש לי אחריות על הערכים שאני מביא לשיח הציבורי. אולי אני לא יכול להיות עם כולם, אבל אני יכול להיות עם עצמי!
"מי אני? איזה סוג בן אדם אני רוצה להיות? הדיון הערכי… אין לנו שליטה על העולם… יש גם שליטה שם, קצת, אבל החירות המרכזית היא על איזה בן אדם אתה בוחר להיות בחיים שלך. מהן ההחלטות שאתה עושה? מהן הבחירות בין א' ל-ב'? ומה ההשלכות של כך?
"אז בימים האלה, שבהם הרבה מהחירויות הפחות משמעותיות, מהרבה בחינות, יורדות… אני מתחבר יותר ויותר לחירות הכי משמעותית והיא איך אני לוקח אחריות על מה שאני יכול לקחת עליו אחריות ואיזה ערכים אני מביא לשיח הזה אין בין חורין אלא מי שמתחבר לערכים שלו, ובוחר על פיהם.
"ואם אני מציית למשהו, זה לא מגביל אותי, אם אני מרגיש שזה משקף את מי שאני רוצה להיות, ומה שאני רוצה להיות. ואולי נדבר על זה אח"כ, אבל תחושתי כאזרח, אני לא מרגיש שמישהו מגביל אותי עכשיו. אני לא מרגיש שמישהו יורד לחיי.
"תחושתי כאזרח היא תחושה של הרבה הכרת תודה כלפי שליחי ציבור שאני בחרתי אותם, שאני מרגיש שהם משקפים את רצוני. אני, אף על פי שאני לא בישיבות הממשלה, אני מרגיש שהריבון היום הוא האזרח, ושיש לנו שליחי ציבור שלוקחים את כל הסמכות שלהם מהאזרח, ומנסים לשקף את רצוננו. ועל ידי כך, עם כל המגבלות, אני בן-חורין".
מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?
מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו