תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

כשהאלים משתוללים: למה האדם צריך את המיתולוגיה?

פרק שני בסדרה חדשה ב"באים אל הפרופסורים" - אלכס צייטלין בשיחה פילוסופית מתמשכת עם פרופ' אבי שגיא על משמעות החיים
אבי שגיא, אלכס צייטלין
פרופ' אבי שגיא הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. הוא מלמד במחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, שבה ייסד וניהל שנים ארוכות את התוכנית ללימודי פרשנות ותרבות. תוכנית זו היוותה חידוש ופריצת דרך בתחום הלימודים הבין-תחומיים בארץ ובעולם. הוא עורך את סדרת הספרים "פרשנות ותרבות" ומכהן כעורך של כתב העת תרבות דמוקרטית (עם חנן מנדל וידידיה שטרן). הוא אחד מארבעת מנסחי מסמך רוח צה"ל וחבר אקדמי בוועדות הפטור מטעמי מצפון.

אלכס צייטלין

11

המיתולוגיה הקדומה מושתתת על העיקרון שלפיו העולם שבני אדם חיים בו הוא התיאטרון שבו מתחוללת דרמת חייהם של יצורים "אלוהיים" דמויי אדם ורבי כוח המנהלים ביניהם את כל מאבקי האינטרסים שלהם.

בתוך הזירה השרירותית הזאת על האדם לתמרן את חייו: כל התרבות, כל פרקטיקה, נועדה בעצם לאפשר לאדם לחיות בתוך העולם המסוכסך והכאוטי הזה.

היהדות הפכה את התמונה הזו על פיה. היא שיחררה את האדם מהנוראוּת של הקיום המיתי שבו הוא תלוי בכוחות אחרים: לא עוד אלים המפעילים כוח, אלא אל אחד, טוב ומיטיב, שכלפיו נוצרת לאדם האחריות לבנות עולם מוסרי. בידי האדם ניתנה החירות לכונן חיים טובים.

אבל מה קורה כשחירות גובה מחיר – למשל, כשהשליטה בטכנולוגיה, גוברת על הערכים המוסריים?

בשיחה שנייה בסדרה על משמעות החיים, משוחח פרופ' אבי שגיא עם אלכס צייטלין על הצורך הקדום של האדם להשליט סדר בעולמו ועל איך התגלגל הצורך הזה מהמיתולוגיה ועד ימינו.

מוזמנים ומוזמנות לצפות

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics