תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

מהי דמוקרטיה? | פרק 1: סדרת ראיונות עם פרופ' אבי שגיא

"לרוב יש את הכוח להחליט מי ישלוט ומי יוביל את המדיניות, אבל השלטון לא מחליף את העם ולא מדבר בשמו". פרופ' אבי שגיא יוצא למסע עם אלכס צייטלין בעקבות מהות הדמוקרטיה
אבי שגיא, אלכס צייטלין
פרופ' אבי שגיא הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. הוא מלמד במחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, שבה ייסד וניהל שנים ארוכות את התוכנית ללימודי פרשנות ותרבות. תוכנית זו היוותה חידוש ופריצת דרך בתחום הלימודים הבין-תחומיים בארץ ובעולם. הוא עורך את סדרת הספרים "פרשנות ותרבות" ומכהן כעורך של כתב העת תרבות דמוקרטית (עם חנן מנדל וידידיה שטרן). הוא אחד מארבעת מנסחי מסמך רוח צה"ל וחבר אקדמי בוועדות הפטור מטעמי מצפון.

אלכס צייטלין

11

גם תומכי הרפורמה המשפטית וגם מתנגדיה מדברים בשמה של הדמוקרטיה – כיצד זה ייתכן? בערוץ היוטיוב "באים אל הפרופסורים", אלכס צייטלין יוצא למסע אינטלקטואלי עם פרופ' אבי שגיא על שורשיה של הדמוקרטיה ועל מהותה.

בפרק הראשון בסדרה מתייחס פרופ' שגיא לתפיסות השלטון שהציגו ג'ון לוק, תומאס הובס וז'אן ז'ק רוסו, ולהבדלים ביניהם, ועומד על האינטרסים המובהקים שאסור לשלטון לפגוע בהם, ועל מה השלטון צריך לעשות כאשר ישנו עימות בתוך העם שבחר בו.

"כשנבחר שלטון, הוא רשאי להנהיג מדיניות", הסביר שגיא, "למשל, מה האחריות הסוציאלית של המדינה, האם היא סוציאליזים נוסח שוודיה או קפיטליזם נוסח אמריקה. לרוב יש את הכוח להחליט מי ישלוט ומי יוביל את המדיניות, אבל השלטון לא מחליף את העם ולא מדבר בשמו, שכן זוהי כבר דיקטטורה".

לקראת סוף הפרק צייטלין פונה לפרופ' שגיא ושואל: "אנחנו חיים בדמוקרטיה ייצוגית, שבה השלטון נבחר על ידי הרוב, האם הרוב לא יכול גם לשנות עם הזמן עקרונות של אמנה חברתית כמו שוויון, צדק וחירות? האם אי אפשר לשנות חוקה?"

ושגיא משיב: "שלטון לא מוסמך לשנות אמנה חברתית. הוא לא קיבל לכך סמכות מהעם. אם הוא רוצה לשנות זאת – עליו לחזור ולשאול את העם. והעם כריבון היום, עדיין מחזיק בסט ערכי היסוד הוגנות שיויון צדק וחירות. גם המחוקק הישראלי יודע את זה. יש סעיף בחוק שקובע שמפלגה שחורטת על דגלה שינוי שיטת המשטר לא תוכל להשתתף בבחירות".

(לפרק השני של "מהי דמוקרטיה" – לחצו כאן)

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics