"האמירה כאילו יהודי בישראל הוא יותר יהודי מיהודי בתפוצות מנוגדת לגמרי להלכה, שלפיה אם אתה יהודי אתה יהודי, וזהו. הרעיון שאפשרי שיהיה יהודי חלקי הוא מסוכן", כך אמר נשיא מכון שלום הרטמן בצפון אמריקה, ד"ר יהודה קרצר, בראיון בגלי צה"ל, בהתייחס לעמדותיו של הסופר המנוח א.ב יהושע.
קרצר, שנמצא בארץ עם חבר המנהלים של מכון הרטמן, התראיין בתוכנית "הולכות בחצות", בהגשת מוריה קור ושהרה בלאו. הן עימתו אותו עם תפיסותיו ואמירותיו של יהושע, ולמרות שהתנגד להן, הדגיש: "טוב לדבר בגלוי על הדברים האלה. בעיניי, דיבור בוטה עדיף על אי-דיבור. הייתי בחמש או שש הרצאות שלו והוא הרגיז אותי, צעקתי עליו, אבל אי אפשר להכחיש שהיה אכפת לו. גם מהזהות יהשראלית, וגם באשר למה שחשב שחסר ביהדות ארצות הברית".
התוכנית "הולכות בחצות" התרכזה הפעם בשליחים ברחבי העולם, והמנחות ביקשו לשמוע על פעילותו של קרצר.
"העם היהודי מתנהל בהסטוריה דרך רעיונות ודרך מנהיגים", אמר קרצר. "בתחום החינוכי, העבודה של המכון היא להגות רעיונות יהודיים שיובילו אותנו בעת הזאת. על המכון לקחת על עצמו לחנך מנהיגים ליהדות התפוצות ,בעיקר בצפון אמריקה, וזו השליחות הכי חשובה שלי היום".
הוא הוסיף: "כיהודי שנולד בארצות הברית, אני קשור מאוד גם לאמריקה וגם לישראל, ואני רואה את השליחות שלי בהקשר הזה – הקשר בין יהודי ארה"ב ליהודי ישראל.
"בעבר הסיפור של יהודי התפוצות ויהודי ישראל היה סיפור משפחתי. בני דודים שהגיעו מאותם מקומות בעולם, חלקם עברו לישראל וחלקם לצפון אמריקה. הקשר ביניהם היה ממילא חזק, וביקורים הדדיים פשוט חיזקו אותו. אבל כשהקשר לא חזק בפני עצמו, ביקורים לא יחזקו אותו לעומק.
"כשאני מבקר כאן היום אני מבין שכבר אין קיצורי דרך. כבר אי אפשר לבנות על תחושת הקשר המשפחתי הטבעי בין יהודים בכל תפוצות העולם, ובכלל זה יהודי ישראל. כיום המשימה היא לייצר הקשבה, לבנות את החיבורים".
קרצר אמר כי בעיניו, השליחות החשובה ביותר שלו היא להסביר ליהודי ישראל מדוע, למרות שיהדות ארצות הברית נדמית ליהדות ישראל כ"נעלמת" בשל התבוללות לכאורה, זוהי יהדות שפשוט שונה מהיהודות בישראל. "הם עדיין יהודים", אמר. "המשימה החינוכית היא להסביר ליהודים בארץ מה זה להיות קשוב לעם שלהם, ואיך לשים לב לקיומם של קרובי משפחה רחוקים שעדיין שייכים לעם היהודי.
"ואגב, הצורך בהבנה הוא דו-כיווני: יהודי ארצות הברית לא תמיד מסכימים עם דעות פוליטיות של יהודי ישראל. הם אפילו לא תמיד מרגישים בבית בישראל. שני הצדדים צריכים להבין זאת, ולזכור שיש משהו גדול שמקשר אותנו".
מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?
מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו