
@shalomhartmaninst מה משה רבנו לימד את אלוהים? #מכוןהרטמן #פרשתהשבוע #פרשתחקת
♬ סאונד מקורי - מכון הרטמן - מכון הרטמן
אחד הדברים שאלוהים לומד ממשה הוא לעשות שלום.
כן כן, כך חז"ל מספרים: אלוהים מצווה על משה להתגרות בסיחון מלך האמורי ולפתוח במלחמה, אבל משה דווקא שולח איגרות המבקשות שלום: "אֶעְבְּרָ֣ה בְאַרְצֶ֗ךָ, לֹ֤א נִטֶּה֙ בְּשָׂדֶ֣ה וּבְכֶ֔רֶם, לֹ֥א נִשְׁתֶּ֖ה מֵ֣י בְאֵ֑ר, בְּדֶ֤רֶךְ הַמֶּ֙לֶךְ֙ נֵלֵ֔ךְ עַ֥ד אֲשֶֽׁר נַעֲבֹ֖ר גְּבֻלֶֽךָ". סיחון לא מסכים, ופורצת מלחמה. ובכל זאת, אלוהים מסכים שכך יש לעשות. במדרש כתוב שזה "אחד משלושה דברים שאמר משה לפני הקב"ה, ואמר לו למדתני".
בשלוש השנים האחרונות התרגלנו לעשות מלחמה ולא לבקש שלום, מתוך תפיסה שמה שלא הולך בכוח הולך ביותר כוח. גם כשממשלת לבנון הציעה משא ומתן להסכם שלום העדפנו להתעלם ולתקוף. אנחנו רואים היום לאן התפיסה הזאת הביאה אותנו.
נכון – לפעמים אין ברירה אלא להילחם, אבל פרשת השבוע מלמדת שהמאמץ הראשוני תמיד צריך להיות למען השלום. בקש שלום ורדפהו. אם הקב"ה למד, גם אנחנו יכולים.