/ התכנסות ליום השואה

"מה אתם עושים ליהודים?!" | עדות

ד"ר שלמה שאלתיאל היה ילד בסופיה, בולגריה, כאשר הממשלה המקומית ביקשה להסגיר את היהודים לגרמניה. אלא שהעם הבולגרי לא נתן למזימה הזו לצאת לפועל. זהו סיפורו
ד"ר הרב רני יגר הוא עמית מחקר ומנהל מיזם התנ"ך במכון שלום הרטמן. כמו הן הוא משמש כמנהל של מחלקת הטקסים, שמובילה את טקס "התכנסות ליום השואה", שנערך על פי ה"הגדה ליום השואה". יגר הוביל את הקמת מיזם התנ"ך במטרה לשפר את הוראת המקרא ולהעלאות את ערכו של ספר הספרים בעיני תלמידי בתי הספר הממלכתיים בישראל. בתפקידים קודמים במכון הוא היה מנהל עמית ושותף להקמתה של תוכנית "בארי", וניהל את בית הספר להוראת תרבות ישראל.

11

ד"ר שלמה שאלתיאל נולד בסופיה, בולגריה. בראיון (בסרטון לעיל, שאורכו כשעה) הוא מספר לד"ר רני יגר על חייו, על המחאה של הבולגרים נגד הפגיעה ביהודים, על המתנה המיוחדת שהעניק להם תושב העיר.

"בשכונה שגרתי בה היו בעיקר יהודים אבל לא רק", מספר שאלתיאל. "חברי הטוב היה בולגרי בשם סטפן, שיחד איתו הייתי מטייל ברחובות העיר והיינו לועגים לכתובות אנטישמיות שראינו.

"החל משנת 1939, האנטישמיות החלה להרים ראש בבולגריה, כולל חקיקה על סימון היהודים במגן דוד צהוב. כילד עליתי עם הטלאי לרכבת, ובולגרי אחד אמר לי 'אתה לא חייב! אתה לא צריך!' ואחרים הנהנו 'דא. דא. דא'.

"בשנת 1942 נחתם חוזה בין גרמניה לבין ממשלת בולגריה על מסירת יהודים לידי המשטר הנאצי, וב-9 במרץ 1943 התחילו מעצרים של יהודים, אבל השכנים צעקו לשוטרים 'מה אתם עושים, מה אתם עושים ליהודים?'. ההתנגדות הייתה רחבה. ובסופו של דבר, ב-10 במרץ, מפקדי המשטרה קיבלו מברק 'נא להפסיק את מעצר היהודים עד להודעה חדשה'.

"השלטון תכנן לגרש את יהודי סופיה כמה חודשים לאחר מכן, אבל בסופו של דבר הצליחה המחאה לשכנע את מלך בולגריה, בוריס השלישי, לעצור את המזימה".

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics