תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

מסליחות לשיחות: כיצד התשובה אפשרית בכלל?

בעשרת ימי תשובה קוראים בעדות המזרח "יה שמע אביונך" ומבקשים מחילה, אבל בתהליך התשובה קיים אבסורד מובנה - איך אפשר "למחוק" משהו שכבר קרה? כיצד ניתן להשיב מצב לקדמותו?
יפה בניה היא עמיתת מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן. היא אשת חינוך, פדגוגית ופעילה חברתית, העוסקת בממשק שבין חינוך תרבות וחברה, וכן בזהות המסורתית ובפמיניזם מזרחי. בנוסף, היא מרצה בקריה האקדמית אונו בחוג לחינוך וחברה ובחוג ליהדות. בניה הייתה שותפה לייסוד "ממזרח שמש" – בית מדרש למנהיגות חברתית. היא כיהנה כמנהלת פדגוגית של בית המדרש, כמובילת תוכנית "עמיתי צדק" למנהיגות יהודית-חברתית, וכשותפה לעיצוב שיח יהודי-חברתי ולהחזרת המורשת הספרדית-מזרחית לשיח הציבורי

11

סיורי הסליחות בוטלו? רוצים להיכנס לאווירת החגים? בכל יום נפרסם באתר מכון הרטמן ביצוע לפיוט מהסליחות וכן שיחה קצרצרה בעקבותיו. והפעם, לקראת יום הכיפורים הקרב ובא, הפיוט "יה שמע אביונך" הנאמר בעשרת ימי תשובה בעדות המזרח וצפון אפריקה. אחרי הפיוט, דברים מעוררי מחשבה מאת יפה בניה. הנה חלק קטן מהם:

"יש איזה אבסורד בעצם אפשריותה של התשובה – שהרי החטא נעשה, הוא היה בעולם – אז איך אפשר להשיב את המצב לקדמותו, למצב שלפני החטא או הפגיעה? זו שאלה בסיסית, תשתיתית, שנובעת מן ההנחה שהתשובה היא יותר מתיקון של משהו שנפגם. במובנה הרדיקלי, התשובה היא שיבה למצב שלפני, היא השבת מצב לקדמותו.

"מנקודת מבט רציונאלית, הרצון והחרטה אינם מבטלים את המעשה עצמו. איך נסביר אם כן את התשובה? מה מאפשר אותה?".

החמצתם את הסרטונים הקודמים? כאן תמצאו את שאר הפיוטים והשיעורים ששודרו במסגרת הפרויקט.

על הפיוט:

מתוך אתר "הפיוט והתפילה": פיוט סליחות הנאמר בעשרת ימי תשובה ע"י עדות המזרח וצפון אפריקה. לאורך כל הפיוט מודגש מצבו של עם ישראל כנתון בצרה – אֶבְיוֹנֶיךָ, עַם מִמַּעֲמַקִּים, רוֹב מְצוּקִים, עֵדֶר תּוֹעֶה. הפנייה אל הקב"ה היא כאל אב: אָבִינוּ לְבָנֶיךָ אַל תַּעְלֵם אָזְנֶךָ – עם ישראל מבקש מחילה וסליחה מבוראו ולוּ רק בשל היחס אב-בן שקיים בין הקב"ה ובין עם ישראל, שכן כשלעצמו יודע הוא שאינו ראוי וזכאי למחילה: וְאִם לֹא תַעֲשֶׂה לְמַעֲנָם, עֲשֵׂה צוּרִי לְמַעֲנֶךָ.

הרכב מוזיקלי:
שירה ועיבוד מוזיקלי: הרב אורי קרויזר
עוד, קאנון ושירה: אלעד גבאי
גיטרה, כליט, הקשה ושירה: יהלה לחמיש
גיטרה ושירה: הרב שי זרחי

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics