תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

יהודית ודמוקרטית

ההסכת של תהלה פרידמן יגרום לכם להזדהות עם העמדות של המחנה השני | ביקורת מתוך "מקור ראשון"
שלמה פיוטרקובסקי, מקור ראשון
תהלה פרידמן וח"כ משה ארבל.
תהלה פרידמן וח"כ משה ארבל.

שלמה פיוטרקובסקי

מקור ראשון

ההוגה הצבאי הנודע קרל פון קלאוזוביץ׳ היה זה שטבע את האמרה "המלחמה היא המשך המדיניות באמצעים אחרים". דומה שעבור חברת הכנסת לשעבר תהלה פרידמן הפורקאסט החרש שלה, "במדינת היהודים", יכול להיחשב גם כן להמשכה של הפוליטיקה באמצעים אחרים. לא לחינם נפתח הפרק הראשון במונולוג שבו פרידמן מספרת על נאום הבכורה שלה, נאום שהסעיר בשעתו את הרשת, זכה למיליוני צפיות ונגע לליבם של רבים, מכל קצות הקשת הפוליטית. פרידמן מנסה, באמצעות ההסכת, לפתח היון מסוג שונה בנוגע לשאלות הליבה העמוקות שקורעות את החברה שלנו ומשסעות את הפוליטיקה שלנו, אבל עושה זאת באופן שונה מזה שבו הרבר נעשה במערכת הפוליטית ובכך ממשיך את דרכו של מכון הרטמן שעומר מאחוריו.

כפי שמעיד במידה רבה שמו של הההסכת, פרידמן יוצאת מנקורת הנחה שהשסע המרכזי בחברה הישראלית כיום נסוב סביב השאלה מהי מדינה יהורית, ויוצאת משם למסע חקר מרתק, על קו התפר שבין התיאורטי והפוליטי. כך לדוגמה תוכלו לשמוע בפרק הפתיחה את הרבנית ימימה מזרחי, הרב יגאל לוינשטיין, הרב דניאל הרטמן ובני גנץ. בפרק השני, זה העוסק בשאלה הקשה כל כך של גורל חוק השבות, היא משוחחת מצד אחד עם השר זאב אלקין, גם בכובעו הפוליטי אך לא פחות מכך כמי שחי את הסוגיה הזו מגיל צעיר ומצר שני עם רגב בן־ דור, חוקר במכון הרטמן. הרעיון בשיחה הכפולה הזו, שפרידמן עורכת לפי אותה השיטה גם בפרקים הבאים, הוא מעט נאיבי, אך מאפיין אותה מאור. ניסיון לא להתמקד בפן התיאורטי של הסוגיות שהיא פותחת לדיון, אבל גם לא ליפול לתוך המדמנה הפוליטית ולברוח אל התככים, האינטריגות והסוגיות הטקטיות, אלא להישאר במהות. לנסות להבין לעומק את הסוגיה ולפרק אותה למרכיביה, בלי להתיימר לתת תשובה לכל שאלה או לצאת עם מסקנות ברורות וחותכות.

עם זאת, הפודקאסט הזה אינו מהאו״ם. הוא מוגש מנקודת המבט האישית של פרידמן, וזו נוכחת מאוד בכל מקום. הן בבחירת המרואיינים שעמם היא משוחחת, והן בדרך שהיא מנתחת את הדברים שהיא שומעת מהמרואיינים. פרידמן נוקטת בגישה של ניסיון לחלץ מכל עמדה את המיטב, גם אם מדובר בעמדות מנוגדות מאוד לשלה, ומנסה להסביר לעומק גם דברים שהיא אינה מסכימה איתם. עם זאת היא לא מוותרת גם על ההזרמנות שניתנת לה כמגישה לחוות דעה. אם אתם לא אוהבים את עמדותיה של פרידמן מן הסתם תמצאו את עצמכם חולקים גם על חלק ממה שתשמעו בפורקאסט הזה. מן הצר השני אתם עשויים לגלות שהעולם הפלקטי של התפיסות שאנחנו חיים בו מכסה על עמרות הרבה יותר מורכבות. כך אתם עשויים למצוא את עצמכם חולקים על מי שלכאורה קרוב אליכם בעמדותיו ומסכימים, גם אם חלקית, דווקא עם עמדות של מי שרחוק מכם בהשתייכותו הפוליטית או הדתית.

בניגוד לרבים מההסכתים העוסקים בנושאים עיוניים, המופקים בתקציב דל עד בלתי קיים, הפודקאסט במדינת היהודים מופק מכון בידי הרטמן ברמה גבוהה מאוד. התוצאה היא עושר גדול של חומרים וחוויית האזנה נעימה מאוד, שהופכת את הדיון לקל הרבה יותר לעיכול בנושאים הכבדים כמו גיור, שבת, הפרדה מגדרית ועוד, גם בהאזנה תוך כדי שטיפת כלים או בשטיפת הרצפה.

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics