שמואל מוניץ
"ב-7 באוקטובר 2023 נגררתי בעל כורחי לעולם העיתונאי… ומאז אני נותן ראיונות לתקשורת בערבית באופן יומיומי."
חוקר מכון הרטמן, אלחנן מילר, הוא רב אורתודוקסי ומשפיען רשת מפעיל כבר שנים את המיזם "אנשי הספר" (أهل الكتاب – People of the Book), שמטרתו לספר לעולם הערבי והמוסלמי על היהדות והיהודים. בראיון לויינט סיפר איך במהלך המלחמה הוא מצא את עצמו מתראיין שוב ושוב לערוצים זרים בערבית.
"כשהמלחמה התחילה לא היה לישראל מערך דוברות בערבית מחוץ לצבא. לא היה שום דבר מסודר ולא היה דף מסרים שפונה לעולם הערבי. אנחנו – הישראלים דוברי הערבית שמבקשים להסביר את ישראל לעולם הערבי במהלך המלחמה – בעצם פועלים לבד."
מילר מנתח את גילויי השנאה כלפי יהודים בעולם המוסלמי, ומוצא בהם יסוד דתי. "קצת כמו אצלנו, קשה להפריד את הדתי מהפוליטי. יש פה תערובת של סכסוך פוליטי וסכסוך דתי. הרבה צופים מוסלמים מבינים את המלחמה ומפרשים אותה בעיניים דתיות, כמו שיותר ויותר יהודים מפרשים את המלחמה בעיניים דתיות". במקום שאין ממשלה, כאזרח מן השורה, מילר מוצא את עצמו בעמדה שבה הוא נדרש להסביר את מהלכיה של מדינת ישראל במלחמה.
דווקא משום כך, מילר מדגיש כי חשוב לו להשמיע בכל ראיון שהוא נותן גם ביקורת על מדינת ישראל: "אני עושה את זה מכמה סיבות. גם כי אני מאמין בזה, ואני חושב שצריך לומר אמת תמיד, וגם כי אני רוצה להציג לעולם הערבי מודל שמראה איך נראית דמוקרטיה באמת. לא רק לטעון שישראל היא דמוקרטיה, אלא להדגים את זה בכך שאני יכול לומר מה שאני רוצה נגד הממשלה."
"הייתי שמח אם הרבה יותר יהודים ישראלים היו יודעים ערבית. דרושים עוד שותפים במאמץ ההסברתי של מדינת ישראל," אמר מילר בסיכום הראיון.