תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו
חנוכה

נרות חנוכה: האור נמצא בדברים שאי אפשר להשתמש בהם

בין הפסטיגלים לסופגניות, לפעמים נדמה שחנוכה הפסיד לתרבות הצרכנית. אבל כשמעמידים את נר הַשַּׁמָּשׁ מול נרות חנוכה, מתגלה ערכם הייחודי של הדברים שאי אפשר לצרוך
ד"ר חנה פנחסי היא עמיתת מחקר במרכז קוגוד למחשבה יהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן במסגרתו היא מובילה יחד עם גבריאל אבן צור סמינר העוסק ביהודי ארצות האסלם והשאלה הקולוניאלית. בנוסף, חנה מנהלת את תכנית משכילות ומנחה קבוצות חשיבה במרכז ליהדות ומדינה. ב2022 סיימה חנה שבע שנים של ניהול בית הספר להוראת תרבות-ישראל של תוכנית בארי, ושותפות בהנהלת התכנית. פנחסי יזמה והובילה את התוכנית 'חידר משלך' במכון שלום הרטמן שבה למדו נשים בעלות השפעה בחברה

שמתם לב פעם שהמנגינה בה אנחנו עונים 'אָאָ-מֶן' על הברכה לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל חֲנֻכָּה' "נגנבה" על ידי AIG? אחרי המספר הידוע, מגיעות שלוש האותיות באנגלית בדיוק בלחן המוכר לכולנו.

חברת ביטוח ענקית ניכסה לעצמה את הרגשות המשפחתיים, המסורתיים והחמים שלנו, את משאב התרבותי שאין לו, בעצם, בעלים.

איך נתגונן מפני הגניבה הזו, ש"מלכלכת" את חנוכה, כך בלי שהרגשנו?

ובעצם, השאלה רחבה ועמוקה יותר: איך נמנע מתרבות צרכנית של פסטיגלים וסופגניות מופרכות לגנוב את ההוויה של החג הזה, שחשוף במיוחד לניצול מפני שכולו חולין, חופש מבית ספר והורים עובדים בלי שבתון ממשי.

ד"ר חנה פנחסי חושבת שדווקא מול החנוכיה אפשר לגלות איך עושים את זה: היא מסתכלת על נרות חנוכה ש"אֵין לָנוּ רְשׁוּת לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהֶם אֶלָּא לִרְאוֹתָם בִּלְבָד" ולומדת מהם התנסות יוצאת דופן באור שאין לו תפקיד.

כי אם ביום הראשון של חנוכה עומדים בחנוכיה השָמש ונר חנוכה זה לצד זה – האור שהוא אמצעי והאור שהוא מטרה, אחד מול אחד, וקשה אפילו לדעת מי הוא מי – הרי כשהחג הולך ונמשך, האור שהוא תכלית לעצמו הולך ומוסיף. דווקא בתוך ימי הכמעט חולין של חנוכה, הנה יש כאן שיעור באנושיות כפי שהיא צריכה להיות: הזמנה למבט אל המהות, אל הדבר כשלעצמו.

מוזמנים ומוזמנות לצפות בסרטון. ולהתבונן בנרות.

חנוכה שמח.

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics