/ תוכנית בארי

שיעור רביעי – ירושלים בירת ישראל

בדצמבר 1949 הוכרזה העיר ירושלים כבירתה הרשמית של מדינת ישראל. במערך שיעור זה נתמקד בשלושה אתרים מרכזיים: הכנסת, הר הרצל ובית המשפט העליון.

כנסת

פתיחה – ההכרזה על ירושלים כבירתה של מדינת ישראל

ב-13 בדצמבר 1949 (י"ד בכסלו תש"י), כשנה וחצי לאחר הכרזת העצמאות, הוכרזה העיר ירושלים כבירתהּ הרשמית של מדינת ישראל על ידי ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון ומליאת הכנסת. התהליך הפוליטי שנדרש לכך היה מורכב, שכן עצם ריבונותה של מדינת ישראל על העיר ירושלים לא היה מוכר מן הבחינה הבינלאומית.

אלו דברים שאמר דוד בן-גוריון במעמד ההכרזה:

על מעמד ההכרזה / דוד בן גוריון בן גוריון

בהכרזתנו על מדינת ישראל המחודשת, מיום 14 למאי 1948, הצהרנו והתחייבנו קבל ההיסטוריה והעולם ש"מדינת ישראל תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות, תשמור על המקומות הקדושים של כל הדתות, ותהיה נאמנה לעקרונותיה של מגילת האומות המאוחדות". בהתאם לכך הודיעה משלחתנו באו"ם, שמדינת ישראל מתחייבת לכבד כל הזכויות הקיימות ביחס למקומות הקדושים ולבניינים הדתיים בירושלים, מבטיחה חופש פולחן וגישה חופשית בלא כל הפליה לכל המקומות הקדושים והבניינים הדתיים שברשותה… והיא מסכימה שיקוים מצד האו"ם פיקוח יעיל על המקומות הקדושים ועל הזכויות הקיימות, כפי שיוסכם בין או"ם ובין מדינת ישראל.

יחד עם זאת אנו רואים חובה להצהיר, שירושלים היהודית היא חלק אורגני ובלתי נפרד ממדינת ישראל – כשם שהיא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה הישראלית, מאמונת ישראל ומנשמת עמנו. ירושלים היא לב לבה של מדינת ישראל.

מעמד ההכרזה על ירושלים כבירת ישראל, י"ד בכסלו תש"י.

שאלות

1. בן-גוריון מצטט בדבריו משפט ממגילת העצמאות. מדוע הוא מצטט משפט זה בהקשר ההחלטה להכריז על ירושלים כבירתה של מדינת ישראל? איזה חשש הוא רוצה להפיג בכך?

2. כיצד מנמק בן-גוריון (בסוף הקטע) את הבחירה בירושלים? האם אלה נימוקים שִׂכְלִיִים או רִגְשִׁיִים? הסבירו.

3. קראו את הכתבה הבאה:

עיר הבירה שלי? תל אביב / אביב אברמוביץ

נדמה לי שמישהו צריך לשים את הדברים על השולחן: כבר הרבה זמן שירושלים היא בעיקר שם גדול ומפוצץ, כותרת ראשית מעולה למאמרים מימין, מרכיב הכרחי בכל נאום מדיני באשר הוא, אך לא הרבה מעבר. פרט להיותה שריד ארכיוני וסמל היסטורי יהודי-דתי בעיקרו, ירושלים היא היום בירה בזמן עבר. גבירותיי ורבותיי, אני מצהיר בזאת חגיגית: עיר הבירה שלי היא תל אביב.

… עיר בירה אמורה לרכז את מרבית מוסדות השלטון המרכזיים, מתוך רצון לקרב את השלטון לעם ואת העם לשלטון. אז עם יד על הלב – כמה מכם ביקרו אי פעם בכנסת, בית המחוקקים שלנו? כמה מכם באמת חזו מקרוב בעבודת המליאה, התארחו בבית הנשיא או אפילו קפצו לביקור בבית המשפט העליון? מבטיח לכם שלא הרבה, ובטח שלא הרבה פעמים. עכשיו רק דמיינו את משכן הכנסת בתל אביב. עם שיווק נכון וצעיר, כפי שיודעים לעשות כאן, במקום מוסד מיושן וארכאי, צעירים עוד יחלמו להיות ח"כים.

אבל עזבו רגע את הנתונים והעובדות היבשות – כל ילד יודע שבתל אביב פשוט הרבה יותר מעניין. צעירים מירושלים הודו בכך בפה מלא בפני ראש העירייה שלהם, בכתבת חדשות 2 בשבת. חיי הלילה בעיר העברית הראשונה הפכו בשנים האחרונות לשם דבר לא רק בביצה הלבנטינית שלנו, אלא בעולם כולו. תל אביב מהווה את המרכז התרבותי והכלכלי הגדול של ישראל, ובעוד מעמדה הבינלאומי של ירושלים הולך ונשחק, מעמדה של תל אביב רק מתחזק.

אין כאן שום ויכוח: העיר הזאת שייכת לנו, היא מעוצבת בדמותנו והיא מי שאנחנו – היום, לא לפני עשרות שנים. להבדיל מהבירה הפרה-היסטורית הנוכחית, המורמת מעם, תל אביב שלי מייצגת את הציונות האמיתית, הנוכחית, הרלוונטית והבועטת. היא מציגה התחדשות תרבותית, פלורליזם, קידמה ופתיחות, אל מול הסגירות החרדית והכפייה הדתית שמבצבצת לה תחת כל אבן ירושלמית.

אני אוהב את ירושלים. נוף ההרים שלה יפהפה בעיניי, אתריה העתיקים נפלאים, ורחובותיה וסמטאותיה לא פחות מקסומים. אני גם מעריך מאוד את המורשת שלה, ומכיר בחשיבותה ההיסטורית עבור העם הזה. אלא שאין לכך קשר לשאלה האם עליה להמשיך ולשמש כעיר הבירה שלנו או לא. הגיע הזמן להתקדם הלאה, להפנים את רוח התקופה ולהחליט בהתאם. דווקא ביום ירושלים מתבקש לומר זאת: הבירה האמיתית של ישראל צריכה להיות תל אביב. עיר בלי הפסקה, למדינה בלי הפסקה.

אתר מאקו, 21.5.2009

 

א. מהם נימוקיו של הכותב נגד בחירתה של ירושלים כבירת ישראל ולטובת בחירתה של תל אביב?

ב. מהי עמדתכם שלכם? נמקו.

 

 


 

לדף הלימוד – ירושלים כבירת ישראל

שער לפעילות - ירושלים כבירת ישראל

 

עוד בנושא
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics