תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

דבר העורך | אופקים – גיליון 1

אייל גור, תפילה ביום הדין (בעקבות מאורצי גוטליב, 1878), 2021.  עיבוד ממוחשב, D3
אייל גור, תפילה ביום הדין (בעקבות מאורצי גוטליב, 1878), 2021. עיבוד ממוחשב, D3
יאיר שלג הוא עמית מחקר במרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית במכון שלום הרטמן, עורך כתב העת של המכון, "אופקים" וכן עיתונאי, סופר ופובליציסט. שלג הוא חבר מערכת העיתון “מקור ראשון“ ובעל טור קבוע.  הוא מלווה מזה שנים את העולם הדתי־לאומי. בעבר שימש כתב בעיתון “נקודה“ והיה חבר הנהלת מערכת עיתון “הארץ“. בין ספריו ניתן למצוא את הספרים: “הדתיים החדשים“ (בהוצאת כתר, 2000), המתעד תהליכים מרכזיים בחברה הדתית לגווניה. בשנת 2010 יצא לאור ספרו
קובץ PDF מקושר:
לקריאת הגיליון המלא

למכון הרטמן, המוציא לאור את כתב העת 'אופקים', יש שליחות מרכזית אחת מיום היוסדו: לטפח הגות יהודית ליברלית ורלוונטית לדורנו ולהפיץ את בשורתה ברחבי העולם היהודי ואף מעבר לו. כתב העת שאתם מחזיקים בידיכם נועד להיות נדבך נוסף ומשמעותי בשליחות הזו. מטרתו היא להתמודד עם השאלות החשובות ביותר של הזהות היהודית והישראלית, כמו גם לעסוק בסוגיות אוניברסליות המנסרות בחלל עולמנו מנקודת מבט יהודית, וזאת מתוך פתיחות לעמדות שונות ומגוונות לצד עמדה ברורה ויציבה משלנוהיהדות שאנחנו מדברים בשמה היא בעלת צבע מובהק: צבע סובלני, הומניסטי וליברלי; דואג לכבוד האדם וגם לחירותו.  

את הגיליון הראשון שלנו החלטנו להקדיש למגיפת קורונה, שחזרה לאחרונה לתקוף אותנו. על הקורונה נכתבו מיליארדי מלים בשנה האחרונה. אנחנו בקשנו לכתוב עליה כיהודים. בחרנו לעסוק בהתמודדות היהודית עם סבל פרטי ועם משברים רחבי היקףבשאלות אמונה נוכח אסונות פרטיים ולאומיים, ובשאלה מה בזהות ובתרבות היהודית והישראלית עשוי לסייע להתמודדות עם משברים מסוג זה או עלול חלילה להקשות על ההתמודדות הזו.  

החלק המוקדש למגיפת הקורונה בגיליון נפתח במאמר של פרופ' אבי שגיא המציע התבוננות קיומית בדרך עמידתו של האדם אל מול מצבי משבר. אחריו מופיע מאמר של ד"ר אריאל פיקאר על האופן שבו אנחנו יכולים לשאוב ממקורות פילוסופיים ויהודים דרכי התמודדות עם השינויים בשוק העבודה, שהתעצמו בימי הקורונה. ד"ר מלילה הלנר-אשד מתבוננת במשמעויות השונות של המילה העברית 'משבר' כדי לחלץ מהן תובנות על דרכי ההתמודדות עם המשבר. פרופ' דב שוורץ, פרופ' רון מרגולין וד"ר לי כהנר מציעים שלושה מבטים שונים על האופן שבו התנהלה החברה החרדית בתקופת הקורונה, ומנסים להעריך כיצד תשפיע ההתנהלות הזו על יחסה של החברה הכללית לחרדים. את הפרק הזה חותם רב-שיח המבקש להעריך אילו לקחים ניתן ללמוד מימי הקורונה לגבי התמודדות עתידית של החברה הישראלית עם משברים כאוטיים – ממגפות חדשות, דרך רעידות אדמה, ועד התקפות טילים על העורף האזרחי. בשיחה משתתפים פרופ' מולי להד, חברת הכנסת לשעבר תהלה פרידמןמרזוק אל-חלבי, הרב בצלאל כהן ואיש החינוך מאיר קראוס. 

בנוסף לעיסוק בקורונה, הגיליון כולל גם שני מאמרי הגות נוספים: האחד, של ד"ר רחלי פריש, מעניק לנו זווית חדשה לקריאה בספר איוב, בעיקר לגבי תפקידם של הרֵעים בסיפור. אילנה שטיין היין מציעה קריאה בסיפור עממי יהודי מהמאה ה-13 כבסיס להתמודדות רוחנית עם תופעת האלימות כלפי נשים, דווקא מצד המוסדות והאנשים שאמורים להגן עליהן. 

שלושה מדורים קבועים יופיעו מכאן ואילך ב'אופקים': ראיון עם אינטלקטואל יהודי, מישראל או מהתפוצות. והפעם, ראיון עם נשיא המכון, הרב ד"ר דניאל הרטמן. הד אינטלקטואלי לפעילות המכון יופיע במדור 'על דעת המכון', שמביא הפעם עיבוד להרצאתה של  ד"ר רננה   רביצקי-פילזר המשווה בין השקפות עולמם של הפרופסורים ישעיהו ליבוביץ' ודוד הרטמן. ההרצאה ניתנה לפני מספר חודשים בכנס השנתי של המכון לזכרו של הרטמן. המדור השלישי, 'יוצר האדם' שמו, יעסוק בהשתקפויות של שאלות יהודיות בעולם התרבות והאמנות: ספרים, הצגות, תערוכות, סרטים וכל אפיק תרבותי אחר. הפעם מציג ד"ר דוד שפרבר תערוכה העוסקת בפמיניזם בדתות האברהמיות.  

לקריאת הגיליון המלא בגרסת דפדוף

הגיליון, כפי שאתם רואים, מגוון. ואנחנו מקווים שהמסע המתחיל כאן לא רק יעשיר את עולמכם כקוראים אלא יתרום גם לטיפוח וביצור מעמדה של היהדות ההומניסטית והליברלית בתוך 'שוק הדעות' הכללי. אנחנו מצפים בעניין לשמוע את תגובותיכם לגיליון, כמו גם הצעות לנושאים, מאמרים ומדורים שיעשו את 'אופקים' עשיר יותר.  

***

עורך: יאיר שלג                             עורכי משנה: עמרי שאשא, משואה שגיב

עורך תמונות: דוד שפרבר             מנהלת מערכת: רונית דוקופסקי

מערכת מייעצת: יפה בניה, יואב פרידמן, תומר פרסיקו, אבי שגיא

מיתוג, עיצוב ועימוד: אייל גור, אילה סלושץ davka.guru

הגהה: דנה רייך-עבריתא

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics