12 ילדים ונערים בני העדה הדרוזית נהרגו השבוע בפיצוץ רקטה ששיגר חיזבאללה. בפרק 40 בהסכת "למען השם" אירח הרב ד"ר דניאל הרטמן את ד"ר תומר פרסיקו לשיחה על מורכבות הזהות הישראלית.
למען השם – פרק 39: הנאום
למען השם – פרק 38: איך מגייסים את החרדים?
למען השם – פרק 37: תשעה חודשים
"כשהאסון הזה קרה, לא הרגשתי שעובדת היותם דרוזים היתה רלוונטית בשיח הציבורי בישראל," אמר הרטמן. "זה גרם לי לחשוב על המונח – 'מדינת כל אזרחיה'. הרי כל מדינה, גם אם היא דיקטטורה, או דמוקרטיה או מונרכיה, היא מדינת כל אזרחיה, ורק אצלנו יש התלבטות: האם מדינת כל אזרחיה עומדת בסתירה למדינה יהודית? והנה, כשקורה אסון, כשאתה קורבן – פתאום כולם ישראלים”.
פרסיקו התייחס לדברים: "זה קורה מאחר שהזהות שלנו מורכבת בעיקר מזהותנו כיהודים, ומזהותנו כקורבנות נצחיים. יש משהו טרגי בזה שבמדינת ישראל צריך להפוך לקורבן לפני שאתה מקבל אמפתיה, או את זכויותיך הבסיסיות כאזרח. אני חושב שהפחד מ'מדינת כל אזרחיה' נובע מהתחושה שאם נאפשר שוויון מלא למיעוטים, משהו ייגזל מהריבונות שלנו. זה מביא אותנו למקומות טרגיים של אפליה, ולחוקים כמו חוק הלאום. וזה לא רק פחד. יש גורמים יהודים קיצוניים שאוחזים באידיאולוגיה שמי שלא יהודי צריך להיות במעמד נחות כאן."
"עוד לא התרגלנו ללאומיות שלנו. אבל עדיין יש פחד דמוגרפי. אף על פי שהלאומיות היהודית כבר ניצחה, לא הפנמנו את הניצחון," אמר הרטמן, והשניים הסכימו ביניהם שגם דיבור על "מדינת כל קורבנותיה", ואפילו על "מדינת כל משרתיה", לא פותר את בעיית אי-השווין האזרחי בישראל.
"אחרי שבעה באוקטובר הייתה התכווצות סביב הזהות היהודית הקורבנית והמפוחדת," אמר פרסיקו, "יהיה קשה לצאת מזה אחרי הטראומה שעברנו. אבל צריך לשאוף לכך." והרטמן סיכם: "השאלה היא האם המוות של 12 הילדים האלה יכול להביא לתיקון העמוק ולכך שבסופו של דבר המדינה היהודית תשקוד על שלומם של כל אזרחיה."