בסוף השבוע האחרון פורסם דבר חילוצם של ארבעה גופות חטופים מג'באליה במבצע שהיה מורכב וגם מסוכן. את פרק 30 בסדרה "למען השם" הקדישו הרב ד"ר דניאל הרטמן ודב אלבוים לסוגיה של סיכון חיילי צה"ל וכוחות הביטחון במסגרת חילוצים כאלה.
"מי ששאלה זו באה לידיו – קודם כל חייב לדבר בחרדת קודש. בהיסוס עמוק," אמר הרטמן. "וכל אחד חייב לשאול את עצמו אם הוא היה מוכן שבנו או בתו יהיו שם, ומנגד – לשאול את עצמו גם: מה היה קורה אילו היה מדובר בגופה שלי, או של מישהו מבני משפחתי."
למען השם – פרק 29: למדינת ישראל דרוש סולם
למען השם – פרק 28: ישראל 2024 – מה חסר במגילת העצמאות?
למען השם – פרק 27: מה באמת עומד מאחורי ההפגנות בקמפוסים?
"במסורת שלנו פיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה," המשיך הרטמן. "אז מבחינה הלכתית טהורה – חייו של אדם חי לעומת חילוץ גופה לא נושאים אותו משקל." עם זאת, הרטמן פרש את תפיסתו, שלפיה, מרגע שזכינו להיות ריבונים בארצנו, צריך לנסח הלכה חדשה של"פיקוח נפש", שתכלול "לא רק הצלת חיים של אדם, אלא את הצלת חייה של משפחה, שחוסר הוודאות הופך את חייה לחיים-שאינם-חיים."
מעבר להרחבת המובן של "פיקוח נפש" הרטמן הציע גם להוסיף לשתי הקטגוריות הידועות – מצוות שבין אדם למקום, ומצוות שבין אדם לחברו – עוד קטגוריה: "בימינו יש להוסיף לשתי אלה את הקטגוריה של מצוות שבין אדם לקהילתו. וכשחושבים על המחויבות שלנו לקהילה שלנו, למדינה שבה אנחנו חיים – יש לנו מחויבות טוטאלית כלפי מי ששלחנו ומת כדי לאפשר לנו את חיינו כאן. ויש לנו גם חובה עמוקה כלפי מי שהזנחנו והפקרנו ולא הגנו עליהם."
"אבל אני לא בטוח שהוסכם על החוזה הזה מראש," אמר אלבוים. "אני לא בטוח שהורים ששולחים את בניהם לקרב, לוקחים בחשבון שהצלת גופות היא חלק מהייעדים שלמענם יסכנו את חיי ילדיהם.
"אף אחד בציבור לא נתן מנדט לדבר הזה," אמר אלבוים. "ומה שמקומם אותי הוא שמעולם לא היה על זה דיון ציבורי."
לכך הגיב הרטמן ואמר שאי אפשר לסבול את המחשבה שגם העניין הזה יהפוך לפוליטי. "נפש האומה עומד היום על הפרק. לא הייתי רוצה למסור את הסוגיה הזאת לידי ועדה. עלינו לשאול את עצמנו: מה הרגע הזה מחייב? ויש לי המון כבוד כלפי האנשים שהיתה להם התעוזה להחליט את ההחלטה לחלץ את הגופות, על אף כל הספקות שיש לי בעניין."