למען השם – פרק 128: הקונספציה החסרה – איך יוצאים ממלחמה כתובה מראש?

האם צריך לעבור לפעילות מדינית או להמשיך לתקוף עד לחיסול האויב? ואולי המבט רק על החלופות האלה - זאת הקונספציה החדשה? הרב ד"ר דניאל הרטמן וד"ר אלון שלו מנסים להבין את חילופי המהלומות עם איראן
הרב ד"ר דניאל הרטמן הוא נשיא מכון שלום הרטמן בירושלים ויו"ר הקתדרה לפילוסופיה יהודית על שם משפחת קאופמן. הוא מנחה הפודקאסט עטור הפרסים For Heaven’s Sake, יחד עם יוסי קליין הלוי – פודקאסט שנמצא בראש טבלת הפודקאסטים בעולם בנושאי יהדות, ואת הפודקאסט בעברית "למען השם" עם תומר פרסיקו, משואה שגיב ואלון שלו. הוא בעל דוקטורט בפילוסופיה יהודית מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בפילוסופיה פוליטית מאוניברסיטת ניו-יורק ותואר שני במדעי הדת מ- Temple University.  הוסמך לרבנות במכון

להאזנה בספוטיפיי:

להאזנה באפל:

אלו היו כמה שעות של טלטלה רגשית. בתוך פחות מיממה עברנו משגרה – לתקיפות איראניות, לתקיפות ישראליות בטהרן – ואז בחזרה לשגרה, ברוב חלקי הארץ. זה היה כל כך מהיר ומוזר, וגם צפוי, שהתחושה שנותרה היא של "מלחמה כתובה מראש". הפרק החדש של "למען השם" מנסה להבין מה בדיוק קרה באותן שעות? והאם אנחנו צועדים בעיניים פקוחות לעבר מבוי סתום מתוך קונספציה חדשה?

למען השם – פרק 127: החרדים יוצאים למלחמה
למען השם – פרק 126: תוכנית ההתנתקות מהעולם המערבי
למען השם – פרק 125: ערבים זה לזה

הרב ד"ר דניאל הרטמן מציע מבט ביקורתי על ההתקפה הגורפת נגד הקונספציה הישנה, ומזכיר שאמנם שבעה באוקטובר היה כישלון מהדהד, אך הוא בהחלט היה נמנע. הוא גם מזהיר מפני הקונספציה החדשה של "צבא גדול וחזק" והסתמכות בלעדית על שימוש בכוח צבאי.

אל מול זה מציג ד"ר אלון שלו תחושת אכזבה מהמצב הנוכח, שמאופיין בתקיעות. לדבריו, התועלת שמניבות הפעולות הצבאיות נגד לבנון ואיראן הולכת ופוחתת. לדבריו, במצב זה יש לעבור לתוכנית מסודרת של כמה שנים שמטרתה לעקור מן השורש את האיומים, תוך נכונות לנהל מגננה זמנית באותה התקופה.

אחד ממוקדי המחלוקת בין השניים נגע לאפשרות לפנות לאפיק מדיני, או להעביר את המושכות ואת הטיפול באיום לגורם חיצוני – כמו הרשות הפלסטינית בעזה או ממשלת לבנון. שלו משוכנע שהדרך היחידה להתמודד עם איוב היא חיסולו, ומביע חוסר אמון בגורמים זרים שיילחמו עבורנו. מנגד, הרטמן תוקף בחריפות את הגישה הזאת ומכנה אותה "קונספציה של קיפאון" שנובעת מקיבעון מחשבתי שמילכד את המדינה בתוך מעגל אלימות אינסופי.

עם זאת, בסוף הפרק מסכימים השניים כי צריך למצוא דרך ביניים, במטרה להביא לעם בישראל תקווה ושאיפה ליעדים גבוהים ורחוקים.

הוספת תגובה

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics