למען השם – פרק 107: טראמפ ושלטון הכוח

המבצע בונצואלה מסמן שאנחנו שוב בעולם בו "כל דאלים גבר": ד"ר דניאל הרטמן וד"ר תומר פרסיקו דנים בדוקטרינת הכוח של טראמפ ובפירוק האפשרי של הסדר העולמי
הרב ד"ר דניאל הרטמן הוא נשיא מכון שלום הרטמן בירושלים ויו"ר הקתדרה לפילוסופיה יהודית על שם משפחת קאופמן. הוא מנחה הפודקאסט עטור הפרסים For Heaven’s Sake, יחד עם יוסי קליין הלוי – פודקאסט שנמצא בראש טבלת הפודקאסטים בעולם בנושאי יהדות, ואת הפודקאסט בעברית "למען השם" עם תומר פרסיקו, משואה שגיב ואלון שלו. הוא בעל דוקטורט בפילוסופיה יהודית מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בפילוסופיה פוליטית מאוניברסיטת ניו-יורק ותואר שני במדעי הדת מ- Temple University.  הוסמך לרבנות במכון

להאזנה בספוטיפיי:

להאזנה באפל:

המבצע המרשים של כוח דלתא בלב ונצואלה מעלה לסדר היום את הקסם והסכנה בדוקטרינת הכוח שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ כל כך מחבב. הרב ד"ר דניאל הרטמן וד"ר תומר פרסיקו דנים בפרק זה של "למען השם" בכוח ככלי פוליטי המחליף את הדיפלומטיה וגם את החוק הבינלאומי.

הם בוחנים כיצד שפת הכוח העירומה – הגישה שבה החזק ביותר הוא שקובע את הכללים – הופכת למפתה ומסוכנת בו זמנית, ומאיימת לערער את הסדר העולמי הליברלי שנבנה כמענה לזוועות המאה הקודמת.

למען השם פרק 106: שתי משימות ל- 2026
למען השם פרק 105: עלייתה ונסיקתה של האנטישמיות באמריקה
למען השם – פרק 104: אינתיפאדה בסידני

כדי להבין את השורשים העמוקים של המתח הזה, הם מקבילים את הדיון לשתי סוגיות משמעותיות מהמסורת היהודית: חוק המלך ושניים אוחזין בטלית.

דרך חוק המלך הם מציגים את התפיסה המקראית המהפכנית לפיה כוחו של השליט אינו בלתי מוגבל, וכי חיוני להציב לו סייגים כדי למנוע השחתה מוסרית. סוגיית "שניים אוחזין" משמשת עבורם כמודל לפיתרון סכסוכים שאינו נשען על "כל דאלים גבר" (החזק מנצח), אלא על מנגנון של פשרה וחלוקה המבוסס על טיעונים וזכויות.

הדיון בין השניים מדגיש כי במסורת היהודית הכוח הוא אמנם ברכה ומתנה, אך הוא מחייב ריסון והכפפה לצדק ולנורמות. המסקנה מעלה תהייה נוקבת לגבי עתידה של ישראל בעולם שבו החוק נסוג לטובת הזרוע: הרטמן ופרסיקו מזכירים כי דווקא כעם קטן, האינטרס הקיומי שלנו טמון בשימורן של נורמות בינלאומיות ודיפלומטיה, ומזהירים מפני טשטוש הגבולות שבין צורך חיוני בהגנה לבין התמכרות מסוכנת לקסם הכוח.

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics