מבוא
ירושלים היא עיר רבת גוונים. עיר הבירה של מדינת ישראל, עיר בעלת היסטוריה של אלפי שנים, הקדושה לשלוש הדתות: יהדות, איסלאם ונצרות. בירושלים שכונות ותיקות וחדשות, אוכלוסייה הטרוגנית מבחינה לאומית, דתית וחברתית-כלכלית (סוציו-אקונומית), ויש לה כעיר משמעויות פוליטיות. ההיסטוריה הארוכה של ירושלים מתגלה בכל רחוב, שכונה ואתר, במבנים ובשרידים ארכיאולוגיים שיש להם חשיבות לבני כל הדתות. העיר ירושלים מהווה נקודת מפגש למגוון עצום של אנשים, נשים, צעירים ומבוגרים, מדתות שונות ומסוגים שונים, ולכולם מכנה משותף: הם חיים בירושלים.
בשיעור שלפניכם נלמד על ריבוי הזהויות של התושבים החיים בעיר. נתוודע לקונפליקטים וסוגיות יסוד המעסיקות את תושביה של ירושלים, נכיר את הפסיפס הירושלמי המרתק, את הדתות, העדות הריחות והצלילים, המלמדים על ייחודה ורב גונותה של ירושלים.
ריבוי הפנים והזהויות של תושבי העיר מהווה אתגר גדול. אחת השאלות המרכזיות שנבחן בשיעור זה היא, האם יש סיכוי לחיות יחד? האם הרב-גוניות שיש בירושלים מסכנת את תושביה או דווקא משמשת כרשת ביטחון והבטחה לשלום בין תושביה? ובאופן כללי נשאל, כיצד אנו מגיבים לשונה מאיתנו החי לצידנו? כיצד מבינים וחיים האנשים השונים בירושלים את העבר שלה, את הווה, ומה הם חושבים על עתידה של העיר?
פעילות פתיחה – צפייה בסרט: "מאדם לאדם אנו עוברים כזרים"
ירושלים מאכלסת דמויות מגוונות מעולמות שונים, שנקודות המפגש ביניהם מעטות. המתחים והמורכבות של חיי העיר באים לידי ביטוי דרך נוסעים בקו הרכבת הקלה החדשה שחוצה את ירושלים.
צפו בסרט "מאדם לאדם אנו עוברים כזרים" , במאי: דניאל גל, ישראל, 2012. (הסרט הופיע בעבר באתר "VOD יהודי" שכבר איננו פעיל. לצפייה בסרט ניתן לפנות למפיץ, Go2Films)
הנחיות צפייה:
חשבו: האם הדמויות השונות בסרט הפתיעו אתכם מבחינת הפער בין החזות החיצונית שלהן לעולם הפנימי שלהן?
שאלות לדיון בעקבות הצפייה
לקבלת ערכת הלימוד כתבו לנו: [email protected]