בימים הקרובים צפויה שגרירות ארה"ב לעבור למשכנה החדש בירושלים. העברת השגרירות אינה עניין של מה בכך, והיא באה לאחר שנים רבות של דחיות, ועל רקע אי-הכרה בירושלים כבירת ישראל מצד האו"ם ומרבית המדינות החברות בה. בשיעור זה, נדון במעמד העיר ירושלים בישראל ובעולם, וביחס הראוי לעמדת הקהילה הבינלאומית, כאשר היא עומדת בניגוד למדיניות הישראלית.
צפו בהודעת הנשיא טרמפ על העברת השגרירות לירושלים בנאומו בדצמבר 2017 (ניתן להסתפק בשלוש וחצי הדקות הראשונות).
מעמדה החוקי של העיר ירושלים שנוי במחלוקת בינלאומית.
בתכנית החלוקה, שנתקבלה על ידי האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947, הוגדרה ירושלים כשטח בינלאומי; אולם ממשלת ישראל הכריזה על ירושלים המערבית כבירת ישראל כבר בסוף שנת 1949.
בשנת 1967, במהלך מלחמת ששת הימים, הכריע צה"ל את צבא ירדן שהוצב בירושלים המזרחית. לאחר המלחמה, החילה מדינת ישראל את ריבונותה גם על מזרח העיר, ואיחדה בכך את שני חלקי העיר תחת ריבונות ישראל.
בשנת 1980 נחקק חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל , שקובע כי ירושלים השלמה והמאוחדת (דהיינו מערב העיר וגם מזרחה) היא בירת ישראל. בתגובה לחוק, העבירה מועצת הביטחון של האו"ם מספר החלטות המגנות את השלטון הישראלי במזרח העיר, תוך סירוב להכיר בעיר ירושלים כבירת ישראל, וקריאה למדינות-החברות באו"ם להסיר את נציגויותיהן הרשמיות מרחבי העיר. כיום גואטמלה היא המדינה היחידה ששגרירותה ממוקמת בעיר ירושלים.
לאחר סקירה היסטורית קצרה נקרא יחד את שלושת הקטעים הקצרים שלהלן:
חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל קובע כך:
ירושלים השלמה והמאוחדת היא בירת ישראל.
ירושלים היא מקום מושבם של נשיא המדינה, הכנסת, הממשלה ובית המשפט העליון.
(לקריאת החוק המלא באתר "נבו" לחצו כאן)
מועצת הביטחון […] קובעת כי חקיקת חוק היסוד על ידי ישראל מהווה הפרה של החוק הבינלאומי… וקוראת לכל המדינות החברות שיש להן נציגויות בעיר הקודש להסירן משם.
(לקריאת הנוסח המלא באתר האו"ם באנגלית, לחצו כאן)
"במשך יותר מעשרים שנה, כל נשיא אמריקאי סירב להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים או להכיר בירושלים כבירת ישראל… ישראל היא מדינה ריבונית ויש לה הזכות כמו כל מדינה ריבונית אחרת לקבוע מה תהיה עיר בירתה.
הכרה בעובדה זו היא תנאי הכרחי להשגת שלום."
(לקריאת ההצהרה המלאה בשפה האנגלית באתר שגרירות ארה"ב לחצו כאן)
כעת נחלק את התלמידים לקבוצות קטנות, ונבקש מהם לכתוב מכתב על פי ההנחיות הבאות:
כעת, נבקש מחלק מהקבוצות לשתף אותנו במכתבים שכתבו, ונדון בשאלות הבאות:
תודת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנשיא טרמפ בעקבות החלטתו להעביר את השגרירות האמריקאית לירושלים
לסיכום השיעור נציג בפני התלמידים מספר ציטוטים, ונשאל עם איזה מביניהם הם מזדהים יותר. לאחר שבחרו, יוכלו להציע כיצד בחירתם מתקשרת להעברת שגרירות ארה"ב בירושלים וכיצד הם רואים את היחס שבין מדיניות ישראל לאומות העולם.