/ תוכנית בארי

"מה שלומך אחות?" – צוהר לדמותה של אידה נודל

פעילות פתיחה לשיעור חברה או במסגרת "חיים בתוך סיפור" | כתבה: יעל ליפשיץ

אידה נודל בהגיעה לארץ. צילום: לשכת העיתונות הממשלתית
אידה נודל בהגיעה לארץ. צילום: לשכת העיתונות הממשלתית

בחודש שעבר (ח' תשרי תשפ"ב) נפטרה אסירת ציון אידה נודל. שיעור זה הוא שיעור פתיחה קצר על אידה נודל ועל השיר "מה שלומך אחות" שכתבה לה על-ידי המשוררת נעמי שמר. השיעור קצר (כרבע שעה) ומתאים כפעילות פתיחה לשיעור חינוך שעוסק בנושאים קשורים, או כפתיחה לשיעור בנושא "חיים בתוך סיפור" כחלק מתוכנית הלימודים בתרבות יהודית-ישראלית לכיתה ז'.


אסירת ציון

המשטר הקומוניסטי בברית המועצות במאה הקודמת לא אפשר לקבוצות דתיות ולאומיות כמו הציונות להתקיים. יהודים שביקשו לשמור על זהותם הדתית והלאומית נענשו, ואלה שביקשו לעלות לישראל סורבו. על פעילים ציונים הוטלו עונשים כבדים מאד. בישראל קראו להם "אסירי ציון".

גם בקשתה של אידה נודל לעלות לארץ ב1971 נדחתה. למרות זאת אידה נודל המשיכה בפעילותה הנמרצת למען ביטול 'מסך הברזל' ולעלייתם של יהודים למדינת ישראל. היא עוררה הפגנות בעת ביקורם של מדינאים זרים ונפגשה עם עיתונאים מחו"ל, על מנת לעורר את דעת הקהל העולמית למצוקת היהודים. הקג"ב עצר את נודל כמה וכמה פעמים על פעילותה ולמרות זאת היא הסתכנה והמשיכה להשמיע את קולה. באחת ההפגנות בשנת 1978 היא נעצרה והובלה לארבע שנות גלות בסיביר.

לאחר שיחרורה זכתה נודל לעלות לארץ ב 1987 לאחר מאבק ממושך. היא הפכה לאחד מסמלי המאבק של מסורבי העלייה (לצידו של נתן שרנסקי) עד שזכתה לעלות לארץ. בחודש שעבר הלכה לעולמה והיא בת 90.

בתקופת מאסרה של נודל הקדישה לה נעמי שמר שני שירים. אחד מהם היה השיר מה שלומך אחות. השיר פונה אליה בגוף שני כמכתב אישי של אישה לאחותה שאותה מעולם לא פגשה.

השמיעו את השיר וקראו את מילותיו.

  • מה מיוחד בקשר אותו מתארת שמר בינה לבין אידה נודל? סמנו/ צטטו מילים מתאימות מהשיר.
  • אילו רגשות מעורר השיר הזה בעיניכם? הסבירו באמצעות מילות השיר.

למורה: השיר "מה שלומך אחות" זכה לביצועים רבים. תוכלו לחפש אותם ביוטיוב. לכל ביצוע יש ייחוד משלו (ראו למשל את הביצוע של חניכות תנועת הנוער העובד והלומד).

עוד על השירים שכתבה נעמי שמר לאידה נודל אנו ממליצים לקרוא בבלוג "עונג שבת" של דוד אסף, שם תוכלו לקרוא גם על השיר הראשון שנעמי שמר כתבה: "שלום לך אידה נודל".

חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics