תקציר
ההלכה היא רכיב מרכזי במסורת היהודית שכן היא מעצבת את אורחות חיי היחיד והציבור. הדיונים ההלכתיים מבטאים את השקפותיהם של פוסקי ההלכה בתחומי חיים רבים, אולם אלה באים לידי ביטוי בשפה שמונחיה אינם נהירים לציבור הרחב. חוסר ההבנה של השיח ההלכתי מונע דיון ביקורתי בפסקי ההלכה, ותפקידו של המחקר הביקורתי של ספרות ההלכה הוא לחלץ מתוך הדיון ההלכתי את השקפת העולם הערכית המניעה אותו.
הלכה בעולם חדש עוסק בסוגיות הלכתיות עקרוניות הצומחות מתוך האתגרים שמציב העולם המודרני בפני המסורת היהודית. השינויים שחלו בתפיסת המעמד האישי והקשר הזוגי, עלייתה של האידיאולוגיה הלאומית והשפעתי על סוגיות מרכזיות כמו גיור, שמיטה והיחס ללא-יהודים, ולבסוף ההתמודדות עם משמות השבת בעידן הטכנולוגי, כולן שאלות הנדונות בספר. טענתו העיקרית היא שמחקר ביקורתי של הפפסיקה ההלכתית חושף את העמדות הערכיות העמודות בתשתיתה, ומזמין גם את מי שאינו מומחה בהלכה לנקוט עמדה בשאלות הקיומיות של החיים היהודיים בעת הזו.
ד"ר אריאל פיקאר הוא חוקר בכיר במכון שלום הרטמן והמנהל החינוכי של תכנית בארי. עבודתו המחקרית עוסקת בהלכה בעידן המודרני. ספרו הראשון 'משנתו של הרב עובדיה יוסף בעידן של תמורות – חקר ההלכה וביקורת תרבות' יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן בשנת תשס"ז.