תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

"איזו השראה אפשר לשאוב ממדינת ישראל?"

מנהיגי קהילות מצפון אמריקה באו לשבוע של לימודים ושיחות במכון הרטמן, בהובלת מיטב החוקרים והחוקרות, תחת שאלת הגג: האם מדינת ישראל מחברת או מפרידה בינינו?
כינוס פתיחת התכנית למנהיגי קהילות במכון. צילומים: בועז פרלשטיין
כינוס פתיחת התכנית למנהיגי קהילות במכון. צילומים: בועז פרלשטיין

"אם אנחנו, כבעלי אידיאולוגיות שונות, מרגישים שישראל כפי-שהיא לא מהדהדת בשום צורה את ישראל כפי-שהיא-אמורה-להיות בעינינו, הרי שכבר אין טעם בעבודה שלנו כמובילי רעיונות. אדרבה, עלינו להילחם על אופייה של ישראל. יחד. אם הקהילות ייפרדו זו מזו, הסיפור היהודי כפי שהכרנו אותו נגמר." כך אמר הרב ד"ר דניאל הרטמן בדברים שנשא בפתיחה החגיגית של הסמינר.

אחרי שנתיים של הפסקה כפויה בשל מגיפת הקורונה, מנהיגים ומנהיגות וחברים וחברות פעילים מקהילות יהודיות ברחבי העולם שוב התאספו יחד ללמוד, לחקור ולגלות את כוחם של רעיונות יהודיים.

יחד עם חוקרי המכון ואנשי הסגל שלו, ידונו משתתפי התוכנית בדילמות שמאפיינות את החיים היהודיים בצפון אמריקה בימינו, כדי להעמיק את עבודת המנהיגים בקהילותיהם ולאפשר להם להגיב בצורה מושכלת יותר לסוגיות והאתגרים העומדים בפני החיים היהודיים כיום.

עוד אמר הרב הרטמן בפתח הסמינר: "זה עשורים שאנו עוסקים יחד בחיפוש תמידי, ואפילו במלחמות תרבות – אילו רעיונות ינצחו בבואנו לנסח משמעות לעם ישראל ולמדינת ישראל. אפשר לומר שהקונפליקטים וההזדמנויות שלנו מונחים במפגש בין ישראל כפי שהיא לבין ישראל כפי שהיא אמורה להיות. עלינו להתנתק משאלת הנאמנות שלנו לרעיון הציוני, ולנסח את הדברים במונחי השראה: איזו השראה אפשר לשאוב מהמדינה היהודית על כל אתגריה?"

גם ראשת תכנית העמיתים של הרטמן בארצות הברית, ד"ר אילנה שטיין היין, נשאה דברי פתיחה, והגדירה את מטרת הסמינר בעיניה: "להיות מעורבים בשיחות האמיתיות של החיים האמיתיים כאן בארץ. לברר יחד מה המשמעות של חברוּת בִּקְהילה? ואיך אנחנו, כחברים שבאים מקהילות שונות, מייצרים אתיקה של התערבות משמעותית זה בחייו של זה?"

"ציונות זו לא תכונה מוּלדת"

משתתפי הסמינר הגיעו מכל רחבי ארה"ב וקנדה, ורואים בו הזדמנות לדבר על סוגיות שמרתקות אותם כיהודים. ג'ואן פירמן, חברה בקהילה קונסרבטיבית בניו יורק, סיפרה שבאה לדבר על ציונות. מישל רובינסון, הרבה של טמפל עמנואל הרפורמי בבוסטון סיפרה שמבחינתה השבוע יש לה הזדמנות ללמוד, להתפתח, להפוך לחלק מהשיח המתמשך בין הקהילות היהודיות, ובעיקר – לחבר את הקהילה שלה עצמה למשימה הזו. "אני רוצה לפגוש כאן כל אחד ואחת," היא אמרה, והוסיפה: "ככה זה כשאת רבי!"

אלן ורשה מניו יורק מרגיש ששבוע לימוד כזה הוא דרך מצוינת להעמיק את העניין שלו בציונות. "אף אחד לא נולד ציוני בארה"ב," הוא אמר. "אבל למי שמעוניין ללמוד את הנושא, לדעתי הסמינרים של הרטמן גם בארץ וגם בחו"ל הם היהלום שבכתר בדרך להבנת הציונות."

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

הוספת תגובה
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics