שָׁנָה מְעֻבֶּרֶת (נ)
1. עיבור – היריון. בהשאלה – שנה מעוברת היא "שנה בהיריון", בעלת חודש נוסף.
2. השורש עב"ר משמש במשמעות של תנועה – לעבור ממקום למקום. שנה מעוברת היא שנה שבה החודשים עוברים מקום.
3. עיבור – פרוור, שוליים: למשל: "כיצד מְעַבּרִין את הערים" (עירובין ד, ג), כלומר כיצד מרחיבים את גבולות העיר ומוסיפים להם פרברים. שנה מעוברת היא שנה מורחבת.
4. בפיזיקה – התמתחות, השתנות או התעוותות צורתו של גוף עקב הפעלת מאמץ עליו. מבחינים בין עיבור נפח, עיבור מתיחה ועיבור של הזחה או גזירה. שנה מעוברת היא שנה שמתחו אותה בחודש נוסף.
גילוי וכיסוי במגילה ובחיים
סיפור מלכותה של אסתר אסתר מתחיל בסוד שמתגלה כשאסתר "לובשת מלכות".
השיעור יעסוק בגילוי וכיסוי בהקשר לזהות הישראלית.
רוצה שווה יכולה
יום האישה הבינלאומי הוא יום מאבקן של נשים לשוויון. לכבוד יום האישה בחרנו להסתכל על מקומן של נשים בחברה, וגם לשאול – האם המאבק הסתיים?
מה בחירתך ומי אתה
אנחנו בתקופת בחירות: מחצית השנה, בחירת מגמות וכמובן הבחירות לכנסת. המרחב הציבורי עמוס בדיבורי בחירות.
סדנה לפורים – אל תדמי בנפשך להימלט מתרגילי תיאטרון
סדנה חווייתית לפורים שמטרתה לאפשר קריאה והבנה טובה יותר של טקסטים מן המקורות, להכיר רבדים שונים בתוכם ולהציע פרשנות מדרשית בכלים תיאטרליים.
"הרוצה להחכים ידרים" – סמינר דרום של התכנית לחינוך יהודי חוויתי.
משתתפות ומשתתפי התכנית לחינוך יהודי חווייתי לא נרתעו ממזג האוויר החורפי ששרר אפילו בדרום, ויצאו לסמינר שכלל מפגשים מרתקים עם פעילים חברתיים, סיורים בבאר שבע ובירוחם וסדנאות מעשירות סביב מתודולוגיה של בית מדרש בשטח ומסעות זהות חינוכיים.
זהו המחזור החמישי של התכנית לחינוך יהודי חווייתי בבית הספר להוראת תרבות ישראל המזמין מורות ומורים לקחת את העיסוק בתחומי זהות וערכים צעד אחד קדימה להתנסויות מעמיקות בתוך בית הספר ומחוצה לו.
חידושי תורה בברנר
כיתת "ואהבת לרעך כמוך" (ט4) מהתיכון האזורי המקיף ע"ש י.ח. ברנר השתתפה במיזם פורץ דרך בשיתוף עם "ספריא" – ספריה דיגיטלית חיה הפתוחה לציבור הרחב, ובה מקורות קלאסיים עתיקים וחדשים.
במקום ללמוד לפי תכנית הלימודים הרגילה, היו אלה התלמידים בחרו את נושאי הלימוד. התלמידים למדו בארבעה מעגלי צמיחה ולימוד: למידה אישית, חברותא, חבורה וכיתה. הלימוד התאפיין בריבוי סגנונות לימוד, למידה מכוונת ערכים פנימיים של התלמידים הבונים ויוצרים ידע חדש על בסיס מקורות קלאסיים ב"ספריא", וכל ידע אחר קיים שאליו הם נחשפים.
מסע לחקר ההתישבות בחבל אשכול
במסגרת הפעילות המשותפת לרכזים ולמנחים של בארי באזור הדרום ('מסע המובילים') קיימנו בתחילת החודש מסע לחקר ההתיישבות בחבל אשכול. במסע, שנערך על בסיס מסע המרגלים לפני הכניסה לארץ, ביקשנו לבחון את מידת החוסן של תושבי המועצה ולהציע דרכים להתמודד עם האתגרים השונים בתחומי ההתיישבות, הביטחון והכלכלה. הסיור התקיים במתודה של "ניהול עצמי" שבו המשתתפים קיבלו אמצעים ומשימת חקר, יצרו את הסיור בעצמם ושיתפו את כלל הקבוצה בממצאים.
פיוטים ושורשים
ערב פיוטים ושורשים התקיים בבית ספר מקיף א באר שבע בהשתתפות תלמידים, מורים והורים ובניצוח הרכב מוזיקלי מיוחד לתוכנית זו.
תוכנית "פיוטים ושורשים" מזמינה את המשתתפים למפגש חוויתי תרבותי-יהודי חוצה גבולות בין מילים וצלילים ועם מגוון מסורות מוזיקליות ממרוקו, דרך קהילות המזרח-התיכון, ועד למרכז אסיה ואשכנז, תוך חוויה של שירה משותפת של הפיוטים. הפרויקט מתקיים בשיתוף עם עיריית באר שבע וכל בתי הספר העל יסודיים בעיר.
בנות מדרשיית הרטמן בבית הספר התיכון בגבעת ברנר
כחלק ממסע להכרת החברה הישראלית, ובשיתוף פעולה עם תוכנית בארי, הגיעו בנות מדרשיית הרטמן לבנות בירושלים לקיבוץ פלמחים כדי להיפגש עם תלמידי בית הספר התיכון האזורי ע"ש ברנר ועם מייסדי הקיבוץ ולוחמי הפלמ"ח.
בתמונה: פיצה שלא מבדילה בין דתיים וחילונים.
מאשדוד לתל אביב
"וכמו שהעיר ניו יורק מסמנת את השער הראשי לכניסה לאמריקה, כך עלינו לשכלל את עירנו, והיא תהיה בזמן מן הזמנים לניו יורק הארץ ישראלית." (עקיבא אריה וויס, יפו, התרס"ו)
החודש התקיים סיור תל אביב של קבוצת רכזים ומורים מובילים אשדוד. הסיור עסק באתגר הזהות שמציבה תל אביב בפני היהודי / העברי החדש.
סיכמה את היום מירב טמסוט ממקיף ג אשדוד במילותיה: "תודה רבה על יום מקסים, מהנה, מלמד ומעשיר. הצלחתם לגרום לי לראות את תל אביב בדרך נוספת כמו שלא ראיתי אותה עד כה. הורגשה ההשקעה והרצון הטוב לאפשר לנו הבנה ולמידה טובה."
אסתר נשארה עם אחשוורוש. ותחשבו על זה / חנה פנחסי
מה קרה לאסתר אחרי הניצחון? איך שכחנו שהיא נשארה עם אחשוורוש, וחייתה איתו חיי אישות, ולא שבה אל משפחתה? חנה פנחסי על "כאשר אבדתי אבדתי" ותענית אסתר
"שתלכי בדרכים טובות" – האם אמנות פרובוקטיבית יכולה להחשב למעשה דתי? / דוד שפרבר
מלחמות התרבות הגיעו גם אלינו. מי שעוקב אחר החדשות האחרונות מעולם האמנות יודע שהדיון ביחס ל'חופש הביטוי' הפך למרכזי מאוד בשיח האמנות. דוד שפרבר בטור אורח על אומנות, פמיניזם וגבולות חופש הביטוי.
ממגילת העצמאות לחוק הלאום – כנס הרטמן תשע"ט
כנס הרטמן בנושא לאומיות יתקיים ביום רביעי, 6.3.19 במכון שלום הרטמן בירושלים.
לפרטים והרשמה לחצו כאן
הכניסה חופשית – הציבור מוזמן
חשבתם שהידיעון שלנו, "על פי הבאר", מעניין במיוחד? התלמידים מתים על השיעורים שאנחנו מציעים? למה שלא תעבירו את הידיעון לחברים ועמיתים? לחצו כדי להעביר הלאה.
קיבלתם את הידיעון מחבר ואתם רוצים גם?
להרשמה לידיעון "על פי הבאר" לחצו כאן
רוצים להישאר מעודכנים תמיד? הצטרפו לדף הפייסבוק של בארי
© כל הזכויות שמורות 2019
מכון שלום הרטמן
רחוב גדליהו אלון 11, ירושלים, 93113