הדעה הרווחת בקרב המבקשים ליצור קרבה ושותפות בין יהודים וערבים במדינת ישראל היא שהבסיס המשותף לקיום הישראלי הוא דמוקרטיה וזכויות אזרח. על פי מגילת העצמאות זכויות אלו שייכות לכל אזרח ללא הבדל דת גזע ומין. לפיכך, יש לבסס את השוויון על השקפת עולם אוניברסלית-הומניסטית.
אנו סבורים שהתרבות והדת הן מקור השראה משמעותי לחינוך לערכים הומניסטיים וליכולת לפתח חברה שוויונית, שבה חיות קבוצות תרבותיות ודתיות שונות זו מזו. החיבור למקורות העומק של הזהות והתרבות דרך לימוד המסורות וכתבי הקודש העתיקים יחזק את המחויבות לערכים המוסריים המצויים במסורות אלו, וישפר את ההתמודדות עם אתגרי ההווה.
מכון הרטמן מיישם גישה זו במגזר היהודי במסגרת "תכנית בארי", בה לומדים תלמידים יהודים את מורשתם ומקבלים אחריות על זהותם האישית בהיותם חוליה ביצירה התרבותית היהודית. הם לומדים שיהדות ודמוקרטיה הולכות יד ביד, ומבינים שניתן לקדם אהבת אדם ושלום בהשראת המקורות היהודיים.
בהתאם לכך, מזה שנתיים פועלת תכנית "מן הבארות" המבקשת לבסס את הקשר בין יהודים וערבים בישראל דווקא מתוך המחויבות למורשת ולתרבות של כל קבוצה. את הזיקה למורשת הדתית והתרבותית של כל אחת מהקבוצות אנו רואים כמכנה משותף ולא כגורם מפריד. כולנו, היושבים בארץ הזאת, שותפים למורשות תרבותיות עתיקות ועשירות. בין המורשות הללו התקיים בתקופות שונות ובמקומות רבים דיאלוג עשיר ומפרה. תכנית מן הבארות מבקשת לחדש דיאלוג זה ולשאוב במשותף מים חיים מן הבארות של מורשות אלה.
לחצו כאן לגילוי הדעת של משתתפי תכנית מן הבארות אשר פורסם לאחר פשעי השנאה שהתרחשו בקיץ 2015. בגילו הדעת קוראים משתתפי התכנית למנהיגים הדתיים, האנטלקטואלייים, והפוליטיים בארץ, יהודים וערבים, להשמיע קול מתון וממתן, מרגיע ומגשר.
אנו מבקשים לגבש מחזור שני של 30-40 מנהלים - במספר שווה מהמגזר הערבי והיהודי בצפון הארץ - שייפגשו פעם בשבועיים ללימוד משותף של מקורות מן המסורת המוסלמית, הנוצרית והיהודית בנושאים הקורים לקיום בצוותא כאזרחי מדינת ישראל.
המפגשים יתקיימו בהתאם ללוח המועדים של שלוש התרבויות.
אנו מאמינים שלימוד משותף:
יראה כיצד מקורות מכוננים יכולים לשמש השראה לערכים מוסריים - חברתיים ומוקד לחיזוק הזהות האישית.
יתרום להיכרות ההדדית ולכבוד הדדי בין המשתתפים.
יחזק את הצורך ביצירת רובד אזרחי המשותף לכל אזרחי ישראל.
יעודד שיתופי פעולה בין אנשי חינוך מובילים בישראל.
מן האמור מובן שהמשתתפים בתכנית אינם נדרשים לוותר על זהותם התרבותית הייחודית, אלא בדיוק להפך. הם מצופים לחזק את החיבור לתרבותם - שלהם ומתוך בטחון בחיבור זה הם יוכלו להיפתח בלא חשש להיכרות ולשיח עם בני ובנות תרבויות אחרות.
מידע נוסף
מבנה התכנית:
המפגשים יתקיימו מנובמבר 2017 עד יוני 2018
כעשרה מפגשים חד-יומיים וסמינר בן יומיים, בימי שני, אחת לשבועיים, בין השעות 12:00 - 17:00.
המפגשים של תכנית מנהלים צפון ייערכו באיזור חיפה, להוציא מפגש הפתיחה וסמינר הסיום, שיתקיימו במכון הרטמן בירושלים.
המפגשים של תכנית מנהלים מרכז יתקיימו במכללת ראש העין, להוציא סמינר ומפגש שיתקיימו במכון הרטמן בירושלים.