תמכו בנו

/
EN
הצטרפו לניוזלטר שלנו

100 ספרים ל"פרשנות ותרבות": שיר הלל לריבוי הפנים של הקיום האנושי והיהודי

לרגל הוצאת הספר המאה בסדרת "פרשנות ותרבות", עורכה הראשי פרופ' אבי שגיא כותב: "הסדרה היא הזמנה למסע אנושי מרתק שפניו מופנות הן לעבר והן להווה ולעתיד"
(מתוך: freepik)
(מתוך: freepik)

בימים אלה אנו חוגגים את פרסום הספר המאה בסדרת הספרים "פרשנות ותרבות: סדרה חדשה". ייסדתי את סדרת הספרים הזו כחלק מניסיון לשנות את השיח התרבותי-חברתי בישראל. היא נוסדה באוניברסיטת בר אילן שבה אני מלמד, ובשנים הראשונות גם פורסמה במסגרת בית ההוצאה לאור של אוניברסיטת בר אילן. מאז עברה לידי הוצאת "כרמל" והיא פורחת ומשגשגת.

סדרת "פרשנות ותרבות" מבטאת את האתוס שהצבתי בעת שהקמתי את התוכנית הבין-תחומית ללימודי פרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן ללימודים לתארים מתקדמים ונוסדה כדי לפרוץ את המחיצות בין הדיסציפלינות. ביסודה של התוכנית עמד הרעיון של צירוף בין שתי המטאפורות שאותן ניסח ישעיה ברלין – 'קיפוד" ו"שועל". הקיפוד מסמל את ההתחפרות בתחום נתון אחד, והשועל לעומתו נע ונד, וכל פעם פורץ דרך חדשה. שילוב זה הוא עיצוב מחדש של איש הרנסנאס שאינו מגדר במסגרת אחת. אני סבור כי האדם הוא יש המבטא את מלאות קיומו באופנים שונים ומגוונים, שכולם מבטאים את תודעתו העצמית.

לתחושתי לא היה די בתוכנית הלימודים האקדמית לפרויקט מעין זה, וראיתי צורך בייסודה של ספרייה שתאפשר לכל אישה ואיש להיחשף לעושר התודעות והפרשנויות  האנושיות. שהרי כל אחת ואחד מאיתנו הוא קהילה שלמה המאגד בתוכו את מכלול ההקשרים שבהם אנו, כיצורי אנוש, מתנסים.

חשוב לתת את הדעת לניסיון האנושי ולדרכי הביטוי שלו. שכן רק קשב מעין זה מחלץ את בני האדם הממשיים מלפיתת האידאות הגדלות והאלימות על "האדם" או "היהודי", וכיוצא בזה. אנו מה שאנו מתנסים ואנו מה שאנו חושבים ואין מעבר לקיומנו הממשי אני "אמיתי" או "אותנטי" אחר.  אני "אמיתי" הוא  מוצר שתכליתו לפרק את חיינו הממשיים, להמיר את הריאלי באידאי, ואת המציאות בדמיון שווא. סדרת הספרים מיוסדת על הנחות מוצא ברורות, שאותן ניסחתי והצבתי כפתיח לכל ספר היוצאה בסדרה:

האדם הוא יש מפרש. בני אדם, יחידים וחברות, מנהלים את חייהם תוך פירוש מתמיד של מעשיהם, ערכיהם, עולמם ומכלול פעילותם. מעשה פרשנות אינו רק נחלתם של חוקרי תרבות, אלא הוא בראש ובראשונה נחלתו של האדם הפועל בעולם והמנסה באופן מתמיד לתת פשר למרחבים השונים שבהם הוא פעיל. הפעילות הפרשנית היא אחד ממאפייניו הבולטים של הקיום האנושי. האדם הוא יש מפרש; כיצור חושב הוא אינו מסתפק בעשייה; אדרבה עשייתו מלווה בהסבר או בהבנה של מעשיו. אמנות הפרשנות משוקעת בדרך כלל בפעילות הפרקטית עצמה, היא אינה מתבלטת, ואינה מאורת באורה של התודעה וההכרה השיטית. ואולם לעיתים קרובות נעשית הפרשנות למושא עצמאי; או אז מוסטת תשומת הלב ממרחב הפעילות המעשית אל המרחב התיאורטי. מעבר זה מסמן את ראשיתה של העבודה השיטתית המושקעת בפענוח, בניתוח ובתיאור של מרחבי הפעילות האנושיים, שבהם מגולמת באופן מובלע בפרשנות.

סדרת הספרים "פרשנות ותרבות: סדרה חדשה" עוסקת במומנטים פרשניים; מומנטים אלה מגולמים בטקסטים, במיתוסים ואתוסים, ביצירות ספרותיות ובמכלול פרקטיקות אנושיות. הסדרה נותנת קול למסעות האנושיים השונים המעניקים מובן לחיי אנוש. היא חותרת תחת האידאולוגיות המבקשות לקדם אמת אחת או משמעות אחת. היא מבקשת לבטא את מכלול הקולות האנושיים ואת ריבוי המשמעויות שבני אדם מוצאים בעולמם.

מכלול זה מבטא את השונות בין בני-אדם ואת הדרכים השונות שבהן מבטאים בני אדם את קולם. הסדרה מבקשת לאפשר פריחה ושגשוג של שיח פתוח המאפשר לבטא את מלאות הקיום האנושי, כי בני אדם אינם מהוקצעים בתבנית אחת. בסופו של דבר, הסדרה היא קריאה לדיאלוג פתוח הממיר את המונולוגיות החותרת לאמת אחת. הסדרה היא הזמנה להשתתף במומנטים התודעתיים השונים שכל אחת ואחת מאיתנו נושא.

הסדרה "פרשנות ותרבות" מחולקת לכמה תתי-סדרות: הסדרה המרכזית כוללת ספרים שטווח עיסוקם נוגע באושיות הקיום האנושי, בכוליותו. ספרים אלה מבטאים נקודת מבט בין-תחומית רחבה במיוחד. עיון מיוחד מוקדש לפרשנות הפסיכואנליטית בתת הסדרה "פסיכואנליזה פרשנות ותרבות". הפסיכואנליזה הפכה זה מכבר למערכת המציעה פרשנות תרבותית רחבה, וסדרה זו מתייחדת בכך שהיא חורגת מהשיח הפסיכואנליטי המקצועי הסגור ופותחת אותו כשיח אנושי רב השראה ומשמעות. תת הסדרה "מסות פרשנות ותרבות" מתמקדת בהווה בכלל ובמציאות הישראלית בפרט, והיא מציעה מבטים שונים ומגוונים להבנת המציאות הישראלית בהווה.

תת הסדרה "תרגומים פרשנות ותרבות" מציעה לקוראי הסדרה ספרות עיונית פילוסופית, ספרותית ותרבותית ממיטב היצירה העולמית, שלה משמעות מיוחדת לחיינו בהווה. תת הסדרה "פנים, פרשנות ותרבות" מוקדשת ליהדות. תת סדרה זו מבקשת לאפשר לקולות שונים בעולם היהודי לבטא את עצמם. היא מביאה אל קידמת הבימה הן מחקר יהדות והן קולות של התייצבות ופרשנות אוטונומיים. היסוד המאחד את מכלול הספרים מצוי ברלוונטיות של השיח היהודי המוצע בסדרה לקוראים בני זמננו. תת הסדרה "ספרות עברית, עבר-הווה פרשנות ותרבות" מבטאת את ההכרה שבעידנים האחרונים, הספרות היא דרך המלך שבאמצעותה הקיום היהודי מבוטא בשלל גילוייו. תת סדרה זו מחזירה אל קדמת הבימה יצירות ספרותיות שפורסמו בעבר ויצירות של יוצרים בני העת הזאת. היא מקצה מקום מיוחד למחקר הספרות העברית המתמקד ביוצרות ויוצרים שקולם חשוב במיוחד.

מלאות זו מציבה תמונה מקיפה של אפשרויות קיום אנושי ויהודי, היא חושפת את עושר החיים האנושיים ומציעה מרחבי אפשרויות של קיום אנושי ויהודי. הסדרה היא הזמנה למסע אנושי מרתק שפניו מופנות הן לעבר והן להווה ולעתיד. כי אלה הם חיי האדם – מיזוג אופקים מתמשך בין הווה לעבר ובין עבר להווה. פרשנות ותרבות היא הענקת אישור לאפשרויות קיום אנושיות מרובות פנים, היא שיר הלל לריבוי פניו של הקיום האנושי והיהודי.

מחשבה יהודית מרתקת אותך? דואג לעתידה היהודי-דמוקרטי של ישראל? מתעניינת ביהדות שרלוונטית עבורך?

מלאו את פרטיכם וקבלו את הניוזלטר שלנו

עוד בנושא
חיפוש
עיקבו אחרי מכון הרטמן
הרשמו לניוזלטר של מכון הרטמן

SEND BY EMAIL

The End of Policy Substance in Israel Politics